Glābēju palīdzība nepieciešama arī dzīvniekiem

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) ugunsdzēsēji glābēji šogad 335 reizes steigušies palīgā nelaimē nonākušiem dzīvniekiem, portālu gorod.lv informē VUGD.

Kā liecina VUGD statistika palīdzība ir nepieciešama gan laukos, gan pilsētās mītošajiem dzīvniekiem – no 335 dzīvnieku glābšanas gadījumiem 159 bijuši Rīgā, 66 - citās republikas pilsētās, bet 110 – novados.

Svētdien, 8. jūlijā steidzās palīgā kādai stārķu ģimenei Inčukalna pagasta Indrānos. Stārķi savu ligzdu bija izveidojuši uz trīsstāvu daļēji sagruvušas neapsaimniekota ūdenstorņa jumta. Jumts iebruka ar visu ligzdu, kurā mitinājās pieci stārķi. Nelaimē nonākušie putni tika atbrīvoti un nogādāti dzīvnieku patversmē „Mežavairogi”. Savukārt 7. jūlijā Kandavas novada Vānes pagastā no ligzdas bija izkrituši stārķēni. Glābēji viņus ielika atpakaļ ligzdā.
Šajā laika periodā visvairāk negadījumu notiek tieši ar jaunajiem putnēniem. Rīgā, Jersikas ielā, kādā šaurā namu pagalmā bija ielidojusi kaija, kura vairs nevarēja pacelties spārnos. Glābēji viņu notvēra un palaida brīvībā. Savukārt Rīgā, Maskavas ielā uz kādas piecstāvu mājas jumta putns bija pamanījies pat iesprūst. Tā kā viņš bija savainots, tad glābēji to nogādāja veterinārajā klīnikā.

Protams, ka visa gada garumā neizpaliek nelaimes gadījumi, kuros iesaistīti suņi vai kaķi. Karstajā laikā gadās tā, ka saimnieki atstāj logu vasaras vēdināšanas režīmā, bet viņu četrkājainas mīlulis, mēģinot izspraukties laukā, iesprūst. Tāds gadījums brīvdienās bija arī Jūrmalā, Dāliju ielā, kur sunim bija iesprūdusi ķepa loga rāmī. VUGD dzīvnieku īpašniekus aicina izvērtēt, vai gadījumā, ja mājās ir dzīvnieks, atstājot pusvirus atvērtu logu, ar četrkājaino draugu nevar notikt nelaime.

Kļūstot siltākam laikam, ir bijuši gadījumi, kad čūskas ielien mājās. Šajās situācijās gan reizēm grūti pateikt, ko īsti glābjam – pārbiedētos cilvēkus vai iemaldījušos rāpuļus. Satrauktu cilvēku zvanu glābēji saņēma 8. jūlijā īsi pēc pusnakts no Valkas novada Ērģemes pagasta, ka mājās atrodas čūska. Kad ieradās glābēji, tā jau bija pamanījusies aizlīst aiz skapja. Zalktis tika noķerts, un ugunsdzēsēji glābēji to palaida mežā. Iepriekšējā dienā līdzīgs gadījums bija arī Engures novada Ezermuižā, kur apmēram 1 m garš zalktis pārbiedēja kādas mājas iedzīvotājus. Arī šis zalktis tika notverts un nogādāts mežā.


Темы: , , , , ,
Написать комментарий