Daugavpils žurnālistiem sarīkoja ekskursiju uz Marko Rotko centru, kas tiek būvēts Cietoksnī

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Vakar Daugavpils plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem tika sarīkota ekskursija uz Marko Rotko centru, kas tiek būvēts Cietoksnī. Par šī uzaicinājuma mērķi tā direktors Aleksejs Burunovs nosauca vēlmi parādīt masu mediju pārstāvjiem to, kas jau ir paveikts, pie kā tiek strādāts un lai pastāstītu, kas gaidāms rezultātā.

Saskaņā ar apstiprinātu plānu, 2013.gada septembrī par godu Marko Rotko 110.gadu jubilejai tiek plānota Centra oficiālā atklāšana. Pagaidām plašajos gaiteņos un lielajās telpās notiek remontdarbi. Gandrīz ir nodoti ekspluatācijā rezidences bloks, kurā ir paredzētas 15 vietas, un divas fondu glabātuves. Pēc Centra direktora vārdiem, rezidencē dzīvos un darbosies mākslinieki, mūziķi, fotogrāfi un dzejnieki, kuri piedalīsies plenēros, konkursos un izstādēs. Šeit ir viss, kas varētu būt nepieciešams radošās bohēmas pārstāvju normālai dzīvei – tika radīti visi sadzīves apstākļi, aprīkota ērta virtuve un divas plašas un gaišas darbnīcas. Tiek plānots, ka Centru varēs apmeklēt arī cilvēki ar pārvietošanās traucējumiem, viņiem tiks iekārtoti speciālie ieejas celiņi, telpās tiks ierīkots lifts.

Aleksejs Burunovs parādīja žurnālistiem Centra īpašās vietas – fondu glabātuves, kurās kopumā tiks glabātas vairāk nekā 100 gleznas. Pagājušās nedēļas beigās šeit tika pieslēgta apkure un telpās pazuda mitruma pēdas uz sienām. Pastāv gleznu glabāšanas īpašie noteikumi – mikroklimata, mitruma līmeņa ievērošana, apsardzes un ugunsdzēsības noteikumi. Saskaņā ar ekspertu atzinumu, glabātuves pilnībā atbilst viesām šīm prasībām.

Kā zināms, Rotko bērni Daugavpilij dāvinās 6 gleznas, vēl divas mums piešķir Vašingtonas mākslas muzejs. Oriģinālu demonstrēšanai tiek iekārtota speciālā zāle, kurā mākslas cienītāji varēs baudīt spilgtākā abstraktā ekspresionisma pārstāvja darbus.

Kā arī divstāvu Centrā atradīsies 4 konferenču zāles, digitālajām un pārvietojamajām ekspozīcijām domātās zāles, istaba meditācijām, videozāle, restorāns un pat bērnu istaba. Telpās tiks ierīkota videonovērošana, visa saņemtā informācija nonāks uz vienu pulti. Tiek plānots, ka Centrā strādās ne mazāk kā 30 cilvēki.

Stundas garumā žurnālisti apskatīja topošo mākslas centru, kuram, pēc projekta vadītāja asistentes Faridas Zaletilo vārdiem, jākļūst par Dvinskas XX.gadsimta sākuma dzīves enciklopēdiju. Jo šeit figurēs ne tikai Marko Rotko vārds, bet arī daudzu citu ievērojamu cilvēku vārdi, kuri ir nesuši Daugavpils vārdu pasaulē, piemēram, tango karalis

Oskars Stroks, rakstnieks Leonīds Dobičins, mākslinieks Solomons Geršovs, klauns Nikolajs Poļakovs, aktieris Solomons Mihoelss un citi. Tiek plānots Centrā izveidot viņiem veltītu ekspozīciju.



Написать комментарий