Jaunzēlandē izmeklē naudas atmazgāšanu caur kādu Latvijas banku

foto popular-pics.com
foto popular-pics.com

Jaunzēlandē izmeklē čaulas kompāniju naudas atmazgāšanas shēmas, kurās izmantota kāda Latvijas banka.

Kā vēsta Jaunzēlandes laikraksts "Sunday Star Times", Lielbritānijas un Jaunzēlandes likumdevēji dzen pēdas aptuveni pusmiljonu latu lielam naudas pārskaitījumam, kas veikts caur kādu Latvijas banku.

Lielbritānijas maksātnespējas administratori, veicot Lielbritānijā reģistrētas kompānijas "International Trading Group" (ITG) likvidāciju, vērsušies pie Jaunzēlandes dienestiem, pieprasot piedzīt 620 900 sterliņu mārciņas (547 013 latus), kas atmazgāti caur Jaunzēlandē reģistrētu kompānija "Premio Partners".

Pret "Premio Partners" arī uzsākts maksātnespējas process un Oklendas Augstākā tiesa 2010.gada 30.jūlijā nozīmēja "Grant Thornton" pārstāvjus Gregu Šerifu un Timu Daunsu par kompānijas administratoriem.

Kā vēsta laikraksts "Sunday Star Times", "Premio Partners" pieder čaulas kompānijai "GT Group", ko pārvalda kāda Teiloru ģimene, kuras kompāniju tīklu iepriekš izmantojuši klienti, lai nosūtītu ieročus uz Ziemeļkoreju un atmazgātu narkotiku tirdzniecībā iegūtus līdzekļus.

Pēc Šerifa sacītā, 2008.gada oktobrī un novembrī ITG veica 620 900 sterliņu mārciņu lielu pārskaitījumu uz "Premio Partners" kontu kādā Latvijas bankā. Līdz decembra beigām "Premio Partners" konti tika iztukšoti.

Pēc laikraksta "Sunday Star-Times" rīcībā esošās informācijas, nauda no "Premio Partners" kontiem Latvijas bankā tika pārskaitīti uz kontiem Vācijā, kur "nauda izkliedēta".

Administratori norāda, ka "Premio Partners" nav nekādu aktīvu, ne arī kādas redzamas biznesa aktivitātes.

Šerifs piezīmēja, ka vēl joprojām gaida informāciju par "Premio Partners" banku kontiem Latvijā.

Kā liecina Lielbritānijas uzņēmumu reģistrs, 2008.gada jūnijā, dažus mēnešus pirms naudas pārskaitījuma, par ITG vienīgo direktori iecelta Krievijas iedzīvotāja Olga Kourova, kas tobrīd bija 21 gadu veca.

Savukārt Jaunzēlandē naudas pārskaitījumu oficiāli veica Vanuatu dzīvojošais Čārlzs Kalopungi, kas dokumentos minēts kā vienīgais "Premio Partners" direktors.

Kalopungi vārds bieži parādās ar "GT Group" saistītos uzņēmumos. Kā liecina publiski pieejamie dokumenti, viņš ir bijis direktors vismaz 621 Jaunzēlandes kompānijā.

Kalopungi minēts arī kā daudzu interneta vietņu, no kurām daudzas ir bāzētas Igaunijā, pārvaldītāju aģents. Daudzas vietnēm, kas saistītas ar Kalopungi, Starptautiskais Intelektuālo īpašumu birojs atzinis par vainīgu "kiberskvotošanā".

Šerifs norādīja, ka pēc 18 mēnešu ilgiem pūliņiem viņam tā arī nav izdevies sazināties ar minēto Kalopungi kungu.


Написать комментарий