No nākamā gada palielinās 'māmiņalgu' griestus

foto sheknows.com
foto sheknows.com

No nākamā gada 1.janvāra tiks pacelti pirms trim gadiem noteiktie vecāku pabalstu griesti un dubultots dienā izmaksājamais vecāku pabalsta apjoms, otrdien nolēma valdība.

Pašlaik ir spēkā 2009.gadā noteiktie ierobežojumi ģimenēm ar bērniem piešķiramajiem un izmaksājamajiem valsts pabalstiem, kas iepriekš bija noteikti līdz 2014.gada 31.decembrim. Tie nosaka, ka, izmaksājot vecāku pabalstu par bērniem, kas dzimuši pēc 2010.gada 2.novembra, to maksimālais apmērs dienā ir 11,51 lati un 50% no summas virs 11,51 latiem. No 2013.gada 1.janvāra maksimālais apmērs dienā būs 23,02 lati un 50% no summas virs 23,02 latiem.

Tāpat kopš 2010.gada maternitātes pabalsta un paternitātes pabalsta apmērs ir noteikts 80% apmērā no cilvēka vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Tā maksimālais izmaksājamais apmērs dienā ir 11,51 lati un 50% no summas virs 11,51 lati. Maternitātes un paternitātes pabalstu arī pēc 2012.gada 31.decembra piešķirs 80% apmērā no cilvēka vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Izmaiņām vecāku pabalsta, maternitātes pabalsta un paternitātes pabalsta apmēros ar 2013.gada 1.janvāri, salīdzinot ar 2013.-2014.gadā plānotajiem izdevumiem, papildus būs nepieciešami 6,5 miljoni latu 2013.gadā, savukārt 2014.gadā - 6,7 miljoni latu.

"Paaugstinot vecāku pabalstu griestus tiks sniegts būtisks atbalsts personām ar vidējiem ienākumiem, kas viņus varētu motivēt saņemties lēmumam arī otrajam un trešajam bērnam. Turklāt ar vecāku pabalsta griestu pacelšanu tiks panākts lielāks balanss starp ienākuma grupām. Pie pašreizējās situācijas pabalsta griestu paaugstināšana maksimālo iespējamo atbalsta saņēmēju skaitu palielinās par 20% personu, pie kam šobrīd paliek vairs tikai 15% personu, kuru bruto ienākumi ir virs 700 latiem un kuriem šis pabalsts nekalpo kā galvenā motivācija, lai izšķirtos par bērnu laišanu pasaulē," sacījusi labklājības ministre Ilze Viņķele (V).

Vienlaikus plānots, ka ģimenes valsts pabalsta apmēru, kas pašlaik ir 8 lati mēnesī par katru bērnu, nemainīgu saglabās līdz 2014.gada 31.decembrim. Savukārt no 2015.gada 1.janvāra plānots atjaunot ģimenes valsts pabalsta apmēra diferenciāciju atkarībā no bērnu skaita ģimenē, proti, pabalsta lielumu par pirmo bērnu ģimenē noteiktu Ministru kabinets, par otro bērnu ģimenē ģimenes valsts pabalsts būtu divas reizes, bet par trešo bērnu un nākamajiem bērniem - trīs reizes lielāks nekā par pirmo bērnu ģimenē.

Labklājības ministrijas (LM) aprēķini liecina, ka ģimenes valsts pabalsta izmaksas turpināšanai 2013.gadā valsts budžetā nepieciešamā summa būs 28,8 miljoni latu, 2014.gadā - 28,5 miljoni latu. Plānots, ka 2015.gadā, lai izmaksātu diferencētos pabalstus, būs vajadzīgi 46,5 miljoni latu.

Vienlaikus plānots, ka obligāto un brīvprātīgo iemaksu objekta maksimālā apmēra ierobežojums netiek piemērots laikā līdz 2012.gada 31.decembrim. LM uzskata, ka sociālās apdrošināšanas iemaksu objekta maksimālais apmērs būs galvenais nosacījums, kas ierobežos iespējas ļaunprātīgi izmantot sociālās apdrošināšanas iemaksu deklarēšanas principu un saņemt sociālās apdrošināšanas pabalstus nepamatoti augstos apmēros. Plānotais sociālās apdrošināšanas iemaksu objekta maksimālais apmērs 2013.-2015. gadiem būs 30 400 lati.

No 2013.gada 1.janvāra kopējais bezdarbnieka pabalsta saņemšanas ilgums būs deviņi mēneši. Bezdarbnieka pabalstu izmaksās atkarībā no bezdarba ilguma. Plānots, ka pirmos trīs mēnešus bezdarbnieki pabalstu varēs saņemt pilnā apmērā, nākamos trīs mēnešus - 75% no piešķirtā bezdarbnieka pabalsta apmēra, savukārt pēdējos trīs mēnešus - 50% no piešķirtā bezdarbnieka pabalsta apmēra.

Lai īstenotu ieceri no 2013.gada 1.janvāra veikt izmaiņas maternitātes pabalsta, paternitātes pabalsta un vecāku pabalsta apmēros, nepieciešams veikt grozījumus vairākos likumos.

Atgādinām, ka sociālās apdrošināšanas sistēma ir pasākumu kopums, ko organizē valsts, lai apdrošinātu cilvēka vai viņa apgādībā esošo personu risku zaudēt darba ienākumu sakarā ar sociāli apdrošinātās personas slimību, invaliditāti, maternitāti, bezdarbu, vecumu, nelaimes gadījumu darbā vai saslimšanu ar arodslimību, bērna kopšanu, kā arī papildu izdevumiem sakarā ar sociāli apdrošinātās personas vai tās apgādībā esošā nāvi.


Написать комментарий