Daugavpils universitātes studiju bāzē atrodas ne tikai Akadēmiķu aleja, bet arī Koleopterologu parks

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Jūnija beigās Daugavpils universitātes Studiju un pētniecības centrā „Ilgas” Silenes dabas parkā notika svinīgā remontētās centra ēkas atklāšana, kura kļuva par vienu no modernākajām studijām un pētniecības bāzēm Austrumeiropā. Kukaiņu kolekciju glabātuves, pētniecības laboratorijas, studentiem un pedagogiem domātās mācību un dzīvojamās telpas, siltummezgls – viss tika aprīkots saskaņā ar modernajām tehnoloģijām.

Centra ēkas atjaunošanā tika izmantoti videi draudzīgi materiāli, kas samazina negatīvo ietekmi uz dabu un apkārtējo ekosistēmu, bet apkures sistēma ir unikāla, jo darbojas uz siltuma pamata, saņemot to no zemes dzīlēm – 60 metru dziļuma.

Par godu šim svarīgajam notikumam Latvijas zinātnes elitas 9 pārstāvji iestādīja vienīgo valstī Akadēmiķu aleju.

Vakar, 11.jūlijā, bāzē tika ierīkots arī pirmais Latvijā Koleopterologu (vaboļu pētnieku) parks. Par pasākuma iniciatoru kļuva Daugavpils universitātes rektors akadēmiķis Arvīds Barševskis, kurš daudzus savas zinātniskās darbības gadus ir veltījis tieši zinātnei par vabolēm. Starp citu, akadēmiķis zina no galvas vairāk nekā 4 000 to nosaukumu, personīgi ir atklājis dažas jaunas sugas, bet DU kukaiņu kolekcija varētu būt viena no lielākajām Baltijā.

Pēc DU rektora domām, bāze „Ilgas” jau dažus gadus ir lieliska vieta, lai veiktu zinātniskus pētījumus koleopteroloģijas jomā. Taču tagad, pēc renovācijas, zinātnieki un studenti var ar jaunā aprīkojuma palīdzību strādāt efektīvāk, uz vietas operatīvi papildinot dažādas kolekcijas.

Jaunā parka pirmos kokus iestādīja pieredzējušie koleopterologi - Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis, Lietuvas Lauksaimniecības universitātes bioloģijas doktors Vītauts Tamutis, kā arī jaunais bioloģijas zinātnes doktors Uldis Valainis, kurš todien bija aizstāvējis savu disertāciju.


Написать комментарий