Laikraksts: bezvadu bezmaksas internets Latvijas pilsētās ir retums

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Pretēji Tallinas piemēram, Latvijā tikai dažas pašvaldības parūpējušās par bezvadu interneta pieejamību publiskajā telpā, bet Rīgai tam neesot naudas, piektdien raksta "Diena".

Laikraksts secinājis, ka viesojoties lielākajās Latvijas pilsētās uz bezmaksas interneta pieejamību gan nevajadzētu paļauties, jo, kamēr dažās pilsētās publiskajam bezmaksas bezvadu internetam (WiFi) var pieslēgties pat parkos un pludmalē, tikmēr citviet interneta meklējumos būs jādodas uz bibliotēku.

Rīgā bezvadu internets bez maksas pieejams Rātsnamā, Kongresu namā, divās Rīgas domes iestādēs, kā arī bibliotēkās, kur pašvaldība nodrošina publiski pieejamo WiFi.

Taujāti par tīkla paplašināšanu, Rīgas domē norāda – ņemot vērā situāciju pilsētas budžetā, resursi galvenokārt tiek veltīti esošās infrastruktūras un informācijas sistēmu uzturēšanai, raksta laikraksts.

Savukārt Igaunijas pieredze ar publiska WiFi nodrošinājumu liecinot, ka tīkls pilsētas centrā gadā var izmaksāt ap 30 tūkstošiem eiro (21 000 latu). Kā laikrakstam skaidrots Tallinas domē, līdzās internetam bibliotēkās un skolās kopš 2005.gada pašvaldība piedāvā publisku WiFi arī parkos un uz ielām. Tā nodrošina aptuveni 30 ieejas punktu, no kuriem populārākie ir vecpilsētā un tos lielākoties lieto tūristi.

Tallinas domē gan atzīmē – bezmaksas WiFi piedāvā arī daudzas privātas kompānijas, līdz ar to internets pilsētā ir viegli pieejams.

Laikraksts arī apkopojis situāciju citās Eiropas galvaspilsētās.
Pašvaldību bezvadu internets Kišiņevā ir maksas pakalpojums un nosedz lielu daļu pilsētas. Arī Luksemburgā tas ir maksas pakalpojums, nosedzot pilsētas komerciālo centru un Centrālo staciju, Maskavā tas ir maksas pakalpojums, bet Parīzē – bezmaksas vairākos parkos un pilsētas bibliotēkās, muzejos un publiskās vietās.

 


Написать комментарий