KP atļauj 'Swedbank' pārņemt 'Hipotēku bankas' aktīvus

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Konkurences padome (KP) ir atļāvusi AS "Swedbank" pārņemt daļu VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" ("Hipotēku banka") aktīvu – dažāda veida kredītus un noguldījumus, portālu "Delfi" informēja KP vecākā referente sabiedrisko attiecību jautājumos Inita Kabanova.

Vienlaikus dota atļauja SIA "Swedbank Līzings" iegādāties 100% SIA "Hipolīzings" kapitāla daļu. Šāds lēmums pieņemts, jo darījumiem nav būtiskas ietekmes uz konkurences situāciju un tie nerada kaitējumu tirgum un patērētājiem.

"Swedbank" nododamie kredīti un noguldījumi veido tikai daļu no kopējā "Hipotēku bankas" kredītu un noguldījumu portfeļa, un pārējie valsts bankas aktīvi un saistības tiks pārdoti citiem investoriem vai paliks "Latvijas Hipotēku un zemes banka" attīstības segmenta sastāvā.

Lēmumā KP norāda, ka kreditēšanas un noguldījumu tirgū pastāv spēcīga konkurence. Pēc aktīvu pārņemšanas "Swedbank" saglabās savu līdera pozīciju kreditēšanas tirgū, tomēr pārņemamais kredītu apjoms ir neliels un, ja tirgū būs vērojama citu tirgus dalībnieku pozitīva kreditēšanas dinamika, "Swedbank" tirgus daļa kredītu tirgū varētu nepieaugt. Noguldījumu tirgū pēc darījuma īstenošanas bankas tirgus pozīcija attiecībā pret konkurentiem procentuāli būtiski nemainīsies.

Spēcīga konkurence pastāv arī finanšu un operatīvā līzinga, kā arī faktoringa tirgū, un "Hipolīzings" pārdošana "Swedbank Līzings" pastāvošo konkurenci būtiski nesamazinās.

Jau ziņots, ka VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" četras komercaktīvu paketes, izsakot visizdevīgāko piedāvājumu, ir iegādājušās AS "Swedbank" un AS "SEB banka".

"Swedbank" izteica vislabāko piedāvājumu par trīs komercdaļām, kurās ietilpst privātpersonu un juridisko personu komercaizdevumi, norēķinu un noguldījumu pakalpojumi, kā arī līzinga kompānija. Savukārt vislabākais piedāvājums par pensiju 2.līmeņa plānu pārvaldīšanas paketi bija "SEB banka" grupas uzņēmumam "SEB Wealth Management".

Līdz ar to līgumi par atbilstošo komercdaļu iegādi tika noslēgti ar "Swedbank" un "SEB Wealth Management".

Kā ziņots, pagaidām lēnāk noritot darbs pie atlikušo divu pakešu - abu "Hipotēku bankas" nekustamo īpašumu struktūru pārdošanas. Taču interese par šo aktīvu iegādi no investoru puses ir, un to pārdošanas līgumu nosacījumi skatīšanai valdībā varētu tikt iesniegti augustā, teica Krūtainis.

Jau ziņots, ka valdība pērn rudenī vienojās par "Hipotēku bankas" komercdaļas pārdošanas stratēģiju. Bankas komercdaļa sadalīta un tiek pārdota sešās paketēs.

Uz "Hipotēku bankas" bāzes plānots veidot Attīstības banku, kas nodarbotos ar valsts atbalsta sniegšanu uzņēmumiem.


Написать комментарий