ZZS vēlas ar prezidentu runāt par referendumu likumu

foto blog.sendblaster.com
foto blog.sendblaster.com

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) vēlas tikties ar prezidentu Andri Bērziņu, lai izskaidrotu partijas virzītos priekšlikumus referendumu likumā un paustu neapmierinātību ar valdošās koalīcijas atbalstītajiem priekšlikumiem referendumu ierosināšanas procedūras pilnveidošanā, informēja ZZS biroja vadītāja Ilona Jurševska.

ZZS valde pirmdien nolēmusi lūgt tikšanos ar prezidentu, jo uzskata, ka koalīcijas priekšlikumi grozījumiem likumā "Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu" ir nedemokrātiski. ZZS plāno arī izskaidrot savas frakcijas deputātu virzītos priekšlikumus.

Koalīcija ir vienojusies, ka līdz 2015.gadam referendumu iniciatoriem par saviem līdzekļiem parakstu vākšanas pirmajā kārtā būs jāsavāc 50 tūkstoši balsstiesīgo parakstu, bet ZZS šķiet, ka tas ir pārāk augsts slieksnis pilsoņu līdzdalības iespējām un arī notariālās izmaksas paraksta īstuma apliecināšanai ir nesamērīgi dārgas.

ZZS priekšlikums ir palielināt pirmās parakstu vākšanas kārtas slieksni no 10 līdz 30 tūkstošiem.

ZZS izsaka pārmetumus koalīcijai un pauž nožēlu, ka šādus grozījumus ir atbalstījuši politiķi, kas savulaik visaktīvāk iestājās par pilsoņu līdzdalības iespējām, naudas lomas samazināšanu politikā un citām demokrātiju stiprinošām un pilnveidojošām vērtībām.

Viņi norāda, ka parakstu skaitam ir jābūt reāli savācamam. ZZS vēlas izveidot saprotamu un izpildāmu kārtību, kas neierobežotu tautas iespējas paust savu gribu.

Jau ziņots, ka, skatot grozījumus likumā par referendumu ierosināšanu, Saeimas Juridiskā komisija 19.jūlijā vienojās atbalstīt priekšlikumu, kas paredz līdz 2015.gadam referendumu ierosināšanai par likumdošanas iniciatīvām palielināt pirmajā kārtā nepieciešamo parakstu skaitu līdz 50 tūkstošu vēlētāju parakstiem.

Tādējādi līdz 2015.gadam par savu naudu likumdošanas iniciatīvas autoriem būs jāsavāc 50 tūkstoši vēlētāju parakstu.

Patlaban par savu naudu likumprojekta autoriem jāsavāc vien 10 tūkstoši parakstu, taču pēc 2015.gada par savu naudu būs jāsavāc visi – vienas desmitās vēlētāju daļas jeb aptuveni 150 tūkstoši parakstu.

Tādējādi panāktais kompromiss arī apmierina Valsts prezidenta Andra Bērziņa vēlmi, kurš, nododot likumprojektu par tautas nobalsošanas ierosināšanu Saeimai otrreizējai caurlūkošanai, aicināja izvērtēt iespēju piedāvātās izmaiņas attiecībā uz parakstu skaita prasībām noteiktā apmērā iedarbināt ātrāk nekā 2015.gadā.


Написать комментарий