Tikai viens daugavpilietis izteica vēlmi uzlabot latgaliešu valodas zināšanas vasaras skolā 1

foto wellappointeddesk.com
foto wellappointeddesk.com

Pēc divām dienām, 26.jūlijā, Balkanu dabas parkā, kas atrodas Šķilbēnu pagastā, Viļakas novadā sāks darboties pirmā latgaliešu valodas vasaras skola „Roksti!”. Vasaras skolu organizē biedrība „Latgolys Studentu centrs” un latgaliešu kultūras portāls LaKuGa.lv.

Biedrības pārstāve Edīte Husare Gorod.lv pastāstīja, ka skolā ir pierakstījušies 20 dažāda vecuma un nodarbošanās cilvēki – to vidū ir gan studenti, gan bibliotekāri, gan pašvaldību darbinieki. Daudzu Latgales pilsētu un novadu iedzīvotāji – no Ludzas līdz Varakļāniem – izteica vēlmi uzlabot savu rakstveida latgaliešu valodu. Tiesa, to vidū ir tikai viens daugavpilietis. Pēc Edītes domām, cilvēku, kuri vēlētos apgūt rakstveida latgaliešu valodu, ir daudz vairāk, taču katram ir savi vasaras plāni. Tāpēc nav izslēgts, ka nākamreiz vasaras skolā būs daudz vairāk klausītāju.

Šī vasaras semināra mērķis ir ne tikai uzlabot savas rakstveida latgaliešu valodas zināšanas, bet arī iemācīties rakstīt labus interesantus mediju resursiem domātus rakstus par reģiona kultūras dzīvi.

Pēc Edītes vārdiem, skolā netiks akcentēti tikai gramatikas likumi, jo rakstveida latgaliešu valodai ir aptuveni 2 000 zīmju. Latgales fotogrāfu biedrības pārstāvji vasaras skolas dalībniekus iepazīstinās ar pasākumu fotografēšanas pamatiem, bet žurnāla „Ir” redaktors sniegs ieskatu žurnālistikas pamatos. Kā arī vasaras skolas dalībnieki nodarbosies ar novadpētniecību.

Vakaros „skolēnus” gaida daudzveidīga kultūras programma ar latgaliešu kolektīvu dejām un dziesmām, amatieru teātra „Palādas” teātra uzvedumu.
Vasaras skolas rīkošanu atbalsta Kultūras ministrija sadarbībā ar Valsts Kultūras Kapitāla fonda Latgales kultūras programmu.

Starp citu, Latgaliešu valodas, literatūras un kultūrvēstures skolotāju asociācija no 21. līdz 24.augustam organizē līdzīgus kursus „Vosoruošona”, kas ir domāti skolotājiem un studentiem. Kursi notiks Rogovkā, kas atrodas Nautrēnu pagastā Rēzeknes novadā, kursu mērķis ir izveidot rakstveida latgaliešu valodas apmācības programmu skolām. Kursiem var pietiekties līdz 3.augustam.

Saskaņā ar tautas skaitīšanas rezultātiem, Latvijā dzīvo 164 510 cilvēki, kuri ikdienā lieto mutvārdu latgaliešu valodu.


Написать комментарий

Žurnālista neprecizitāte - jāsagatavo raksts vismaz ar 2000 zīmēm, nevis tik daudz zīmju ir rakstu valodā... :) Un pie atbalstītājiem - Kultūras ministrija un Valsts Kultūrkapitāla fonda Latgales kultūras programma - katrs atsevišķi, nevis sadarbībā.