LM: nepietiekamais finansējums tehniskajiem palīglīdzekļiem invalīdiem rada risku sūdzībām ST

foto hse.gov.uk
foto hse.gov.uk

Nepietiekamais valsts finansējums tehniskajiem palīglīdzekļiem cilvēkiem ar kustību traucējumiem rada risku sūdzību iesniegšanai Satversmes tiesā (ST), teikts Labklājības ministrijas (LM) Tiesībsargam sagatavotajā atbildes vēstulē, ar kuru otrdien iepazinās valdība.

LM piekrīt Tiesībsargam, ka nav pieļaujams, ka uz tehnisko palīglīdzekļu izsniegšanu veidotos rindas. Iemesls tam ir ierobežotais finansējums, kas savukārt rada risku, ka netiks nodrošinātas Satversmes 109.pantā paredzētās tiesības uz sociālo nodrošinājumu vecuma, darbnespējas, bezdarba un citos likumā noteiktajos gadījumos. Tādējādi personas, kuras savlaicīgi nesaņems tehniskos palīglīdzekļus, varētu aizstāvēt savas Satversmē paredzētās tiesības tiesā, pieļauj ministrijā.

Vienlaikus LM norāda, ka šā gada budžetā tehnisko palīglīdzekļu nodrošināšanai piešķirti 1 265 300 lati. Par šo naudu 2012.gadā ir plānots izsniegt 9368 tehniskos palīglīdzekļus. Tiesa, ņemot vērā vairākkārtīgu finansējuma samazinājumu krīzes gados, attiecīgi samazinājies arī izsniegto tehnisko palīglīdzekļu skaits. Līdz ar to, 2012.gadā plānotais izsniegto tehnisko palīglīdzekļu apmērs sasniegs vien 40,2% no 2008.gadā izsniegtā apjoma, skaidro ministrija.

Pieprasījums pēc valsts apmaksātiem tehniskajiem palīglīdzekļiem turpina pieaugt 2009.gada 1.septembrī rindā gaidīja vidēji 10 909 personas, bet 2011.gada 1.jūnijā – 11 575 personas. Rindā stājušos personu skaita pieaugums mēnesī veido vidēji 74 personas jeb 11%, norāda LM.

Fiskālās konsolidācijas laikā papildus valsts budžeta līdzekļu piešķiršana tehnisko palīglīdzekļu nodrošināšanai bija samērā ierobežota. Lai šādos apstākļos palielinātu izsniegto tehnisko palīglīdzekļu skaitu, LM iekšējos resursus prioritāri ir novirzījusi tehnisko palīglīdzekļu nodrošināšanai, skaidro ministrijā.

LM norāda: Tiesībsarga ieteikumu uzlabot tehnisko palīglīdzekļu pieejamību var atbalstīt un īstenot, ja valsts ikgadējā budžetā tiek paredzēts papildu finansējums, kas tiek iekļauts valsts budžeta bāzes izdevumos. Kopējais valsts budžeta finansējums tehnisko palīglīdzekļu nodrošināšanai būtu jāpalielina līdz 4,5 miljoniem latu. Tāpēc, lai stabilizētu situāciju tehnisko palīglīdzekļu nodrošināšanā LM 2013.gada valsts budžetā kā prioritāru pasākumu virza papildus finansējuma pieprasījumu 3,2 miljonu latu apmērā.


Написать комментарий