Daži desmiti cilvēku pie Saeimas protestē pret izmaiņām referendumu ierosināšanas kārtībā

foto Saeimas kanceleja
foto Saeimas kanceleja

Pie Saeimas pirms plenārsēdes ceturtdienas rītā pulcējušies aptuveni 30 cilvēki no vairākām organizācijām, kuri protestē pret referendumu ierosināšanai nepieciešamā savākto parakstu sliekšņa paaugstināšanu, novēroja portāls "Delfi".

Pie Saeimas nama pulcējušies "Antiglobālistu", Latvijas neatkarīgo arodbiedrību konfederācijas (LNAK), Latvijas Sociālo Reformu biedrības (LSRB) un kustības "Atjaunotā Latvija" pārstāvji. Daļa no viņiem turēja rokās plakātus, uz kuriem rakstīts "Neaiztieciet Satversmes 2.pantu!", "Vara pieder tautai!", "Nē! Varas uzurpētājiem!" un citi.

Biedrības ceturtdienas rītā pulcējušās, jo uzskata, ka parakstu vākšanas pirmajā posmā referenduma ierosināšanai savācamo parakstu skaita plānotā palielināšana no 10 līdz 50 tūkstošiem ir uzskatāma par "soli no demokrātijas uz pilnīgu oligarhiju". Ar šo soli Saeima parādīšot, ka ignorē sabiedrības vēlmi iesaistīties svarīgu lēmumu pieņemšanā, iepriekš izteikušies protesta akcijas rīkotāji.

Kopumā protesta akcija norit mierīgi, izskanēja vien daži saukļi, savukārt kādā brīdī akcijas dalībnieki saņēma ūdens pudeles, kuru saturu visi izlēja uz bruģa. Tikmēr jauniešu organizācija "Patrioti.lv" uz Jēkaba ielas bruģa nolika šokolādes eiro monētas kā simbolisku protestu pret to, ka Saeima negribot, lai tauta varētu izteikties.

Vēlāk pie Saeimas ieradās arī bijušais Saeimas deputāts Vladimirs Buzajevs (PCTVL) ar dažiem domubiedriem. Tajā brīdī vairums pārējo protestētāju izklīda.

Jau vēstīts, ka Saeimas deputāti ceturtdien plenārsēdē, otrreiz skatot grozījumus referendumu ierosināšanas kārtībā, plāno pieņemt koalīcijas deputātu ar Valsts prezidentu izstrādāto priekšlikumu likt referenduma ierosināšanas pirmajā kārtā pašiem likumu ierosinātājiem savākt 50 000 parakstu, pašiem par to maksājot, nevis 10 000 parakstu, kā tas ir pašlaik.


Написать комментарий