Daugavpils jaunieši sāka vākt informāciju par koncentrācijas nometni “Štālaga-340

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Pirms dažām dienām sabiedriskās organizācijas „5.elements” aktīvisti sāka gatavoties Pilsētas atbrīvošanas dienas svinībām un organizēja Daugavpilī talku. Brīvprātīgie labiekārtoja Piemiņas akmeni koncentrācijas nometnes “Štālaga-340” vietā, piemineklis tika ierīkots 1975.gadā Poguļankas rajonā. Otrā pasaules kara laikā šajā vietā tika nomocīti vairāk nekā 200 tūkstoši padomju kara gūstekņu.

Šis bija liela projekta pirmais posms, jauniešu mērķis ir atjaunot koncentrācijas nometnes “Štālaga-340” vēsturi. Jauniešu priekšā ir rūpīgs darbs ar vācu arhīviem un Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja dokumentiem.

„Agrāk šo vietu bija grūti sameklēt. Braucamais ceļš, kas ved pie pieminekļa, bija aizaudzis ar zāli. Tagad cilvēki, kuri vēlēsies uzlikt ziedus pie pieminekļa, varēs to sameklēt pēc speciāliem norādījumiem, braucot pa meža ceļu. Tas viss tika izdarīts pašu rokām. Piemiņas akmens ir „atdzīvojies” – mēs izveidojām dažas puķu dobes, izrāvējām nezāles un notīrījām uzrakstu uz pieminekļa”, - pastāstīja talkas organizatore, „5.elementa” līdere Diāna Petrova.

Biedrības līdere atzīmēja, ka, atšķirībā no Salaspils koncentrācijas nometnes, par koncentrācijas nometni “Štālaga-340”, izņemot pieminekli Daugavpilī, ir saglabājusies ļoti maz informācijas. Tāpēc iniciatīvas grupa, kurā darbosies arī pilsētas skolas parlamenta dalībnieks Žans Meļņikovs, 15.vidusskolas parlamenta prezidente Jekaterīna Smirnova, Saskaņas skolas skolnieces Anastasija Cele un Anastasija Podlužna, Daugavpils Centra ģimnāzijas skolēni Artjoms Romaņenko un Jūlija Aleksejeva ir apņēmušies savākt tā laika informāciju, kas ir saglabājusies starptautiskajos arhīvos, šajā procesā iesaistot arī pazīstamus vēsturniekus un novadpētniecības speciālistus.

Sabiedriskie darbinieki cer, ka jau nākamgad pirms Daugavpils atbrīvošanas dienas mēs varēsim atklāt koncentrācijas nometnes “Štālaga-340” lapu Vikipēdijā, kā arī izveidot jaunu sadaļu portālā www.stenapamati.lv. Tādā veidā jaunatne pagodinās varonīgo senču piemiņu un pilsētnieki uzzinās vairāk informācijas par Daugavpils vēsturi. Iespējams, ka tad Piemiņas akmeni apmeklēs daudzi cilvēki.



Написать комментарий