„Slepenajā” teritorijā pie Daugavpils tiek atjaunota Latvijā reta bruņurupuču suga

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Latgales zoodārzs turpina realizēt LIFE+ programmu „Latvijas reto reptiļu un amfībiju aizsardzība”. Zoodārzs šo projektu realizē jau četrus gadus, projektā paredzēto pasākumu vidū ir arī laboratorijas būvniecība, kurā tiks audzēti purva bruņurupuči, sarkanvēdera krupji un gludās čūskas.

Zoodārza direktors Mihails Pupiņš portālam Gorod.lv pastāstīja, ka projekts, kas paredz Latvijas reto sugu dzīvnieku aizsardzību, tiek veiksmīgi realizēts, visi termiņi tiek ievēroti. Šobrīd tiek veikti daudzi pētījumi, kas ļaus tuvākajā laikā uzcelt centru un labiekārtot dīķus, kuros 3 gadu laikā tiks audzēti Latvijā retas sugas bruņurupuči, kas vēlāk tiks palaisti visas valsts teritorijā.

Agrāk tika plānots audzēt bruņurupučus pilsētā, zoodārza piegulošās teritorijas dīķos, taču dzīvniekiem, tāpat kā cilvēkiem, lai vairotos ir nepieciešami mierīgi apstākļi, tāpēc tika nolemts ierīkot bruņurupuču audzēšanas bāzi ārpus pilsētas robežām – Daugavpils novadā. M.Pupiņš paskaidroja, ka objekta atrašanās vieta tiek turēta noslēpumā, lai netraucētu ieplānoto procesu.

Pēc zoodārza direktora vārdiem, šis ir unikāls gadījums, kad eiroprojekta ietvaros tiek audzēti oficiāli izmirušas sugas dzīvnieki. Kaut arī tiek uzskatīts, ka Latvijā ir daudz purva bruņurupuču, mūsu teritorijā tos atrast neizdevās. Šobrīd zoodārzs aprūpē 49 bruņurupučus, drīzumā to kļūs vairāk.

Pēc projekta realizācijas tiks dažādota Latvijas fauna, ar kuras aizsardzību Latgales zoodārza darbinieki plāno nodarboties arī turpmāk, realizējot jaunus projektus.

Projekta vērtība ir aptuveni pusmiljons latu, projekts tiks noslēgts 2014.agada augustā. Projekta summas pusi ir piešķīrusi Eiropas Savienība, 30% apmaksā Latvijas Vides ministrija, 5% - Latvijas vides aizsardzības pārvalde, 15% - Daugavpils pašvaldība.


Написать комментарий