Viens lauksaimnieks jau vērsies pie apdrošinātājiem par nedēļas nogalē krusas radītajiem zaudējumiem

foto md.all.biz
foto md.all.biz

Viens lauksaimnieks jau vērsies pie apdrošinātājiem saistībā ar krusas radītajiem zaudējumiem sējumos nedēļas nogalē, pastāstīja lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "Latraps" izpilddirektors Edgars Ruža.

Viņš sacīja, ka ļoti lielu kaitējumu sējumiem vētra nedēļas nogalē gan nav radījusi, taču atsevišķi lauki cietuši vairāk. "Zemgalē šis negaiss vairāk vai mazāk pārgāja pāri, līdz ar to milzu problēmas nav radītas. Savukārt Kurzemes pusē negaiss bijis agresīvāks, taču tur, piemēram, rapši vēl nav tik nogatavojušies, lai tos krusa pilnībā izkultu, tāpēc nevar teikt, ka būtu traģisks stāvoklis," teica Ruža.

Vienlaikus gan viņš atzina, ka atsevišķos rapšu laukos augšējās pākstis krusa ir izkūlusi, kā arī dažos kviešu laukos sējumi vietām noguldīti veldrē. "Tomēr, pēc manā rīcībā esošās informācijas, koki šajā negaisā cietuši vairāk nekā sējumi," klāstīja kompānijas "Latraps" izpilddirektors.

Tomēr Ruža atklāja, ka saistībā ar krusas nodarītajiem zaudējumiem sējumiem pie apdrošinātājiem ir vērsies viens lauksaimnieks. "Viens lauksaimnieks ir vērsies pie apdrošinātajiem par krusā cietušajiem sējumiem – rapšiem. Citi lauksaimnieki, kas ir apdrošinājušies pret krusas postījumiem sējumos, pagaidām to nav darījuši," informēja kompānijas "Latraps" izpilddirektors.

Savukārt Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons pastāstīja, ka līdz Vidzemes reģioniem spēcīgais negaiss vēl nav nonācis. "Pašlaik negaiss tuvojas Vidzemei, debesis ir pilnīgi melnas, un pirmais lietus mazliet vietām ir nolijis, taču krusa vēl nav bijusi – gaidām, kas notiks, taču ceram, ka krusas nebūs," teica Jansons un piebilda, ka pirmās lietusgāzes postījumus sējumos nav radījušas.

Jau ziņots, ka svētdienas vakarā Latviju no dienvidrietumiem šķērsoja pērkona negaisu sistēma, kas nesa vētru un radīja plašus postījumus. Daudzviet Kurzemē un Zemgales rietumu daļā vēja ātrums brāzmās bija 18–24 metri sekundē.

"Latraps" sadarbībā ar Vācijas savstarpējās apdrošināšanas kooperatīvo sabiedrību "Vereinigte Hagel" no šā gada maija sācis lauksaimniecības sējumu apdrošināšanu. Šogad tiek piedāvāta iespēja apdrošināt sējumus pret vienu pastāvošo risku – krusu.


Написать комментарий