Ja vēl 2009. un 2010. gadā šādu gadījumu skaits bijis mērāms desmtitos, tad pērn un šā gada pirmajā pusē – jau pāri simtam, uzsvēra Hoņavko. Pieķertie ieceļotāji ar viltotiem dokumentiem mēģinājuši gan šķērsot tā saucamo "zaļo robežu" nostāk no robežkontroles punktiem, gan ar vilcienu. Pārsvarā nelegālie imigranti izmanto viltotas Francijas vai Beniluksa valstu pilsoņu pases.

Saprotot, ka Latvijā viltus ceļā neiekļūs, pieķertie nelegālie imigranti lūdz patvērumu šajā valstī, pavēstīja VRS pārstāvis.

Kopumā nelegālie imigranti, kuri mēģina iekļūt Latvijā, pārstāv ļoti plašu valstu spektru, ieskaitot Dienvidameriku, Ziemeļameriku, Āziju, Āfriku. Visbiežāk nelegālie iebraucēji ir tieši no Āfrikas valstīm un Gruzijas, pastāstīja Hoņavko.

Ja Valsts robežsardze pieņem lēmumu par konkrētu nelegālo imigrantu izsūtīšanu atpakaļ uz mītnes zemi, viņam līdzi dodas arī robežsardzes pārstāvji, kuri viņus "konvojē uz dzimteni, paceļojuši uz visu pasauli, nogādājot viņus mājās. [..] Tā ir nevis viņu iespēja, bet pienākums.

"Mēs esam spiesti pavadīt šīs personas līdz viņu mītnes zemei, pretējā gadījumā šos cilvēkus neņems [nekādā] transportā," teica Hoņavko.