Ar mīlestību vienam pret otru un laukiem

foto livani.lv
foto livani.lv

Otrdien, 31.jūlijā, Līvānu novada dome sumināja zelta kāzu jubilārus Antonu un Teklu Pastarus. Pirms 50 gadiem – 1962.gada 29.jūlijā,  viņi salaulājās Rudzātu baznīcā, un kopš tās dienas iet roku rokā pa dzīvi - starojoši, ziedoši un gaiši cilvēki, informē Līvānu novada pašvaldība.

Abi gaviļnieki atceras, ka viņu kāzu dienā lijis pamatīgs lietus, un, šķiet, tas nesis īstu svētību jaunizveidotajai ģimenei, jo kopdzīves laikā viņi spējuši iegūt vislielāko bagātību – izaudzināt trīs gudrus, sirsnīgus un savus vecākus mīlošus bērnus. Ir arī viena mazmeitiņa. Antons un Tekla ne vienu vien reizi atzīst, ka bērni par viņiem rūpējas, lutina un lolo. Arī tagad meita un abi dēli vecākiem ir sarūpējuši lielisku dāvanu zelta kāzu jubilejā – noorganizējuši lielas svinības ar radu un draugu piedalīšanos. Tomēr pats svarīgākais notikums būs laulību nostiprināšana Pieniņu baznīcā. Laulātie atkal, tāpat kā kādreiz jaunībā, dos zvērestu būt kopā priekos un bēdās.

Tekla nāk no Rudzātu puses, bet Antons – no Sutriem. Iepazinušies kādā radu saietā un uzreiz iepatikušies viens otram. Uz Sutriem Antons arī aizvedis savu jauno sievu, un tur viņi dzīvo līdz šai dienai. Tekla strādājusi skolā par pavāri, bijusi auklīte, savukārt Antons vairāk darbojies ar tehniku – bijis traktorists, kombainieris. Abi ir īsteni lauku cilvēki, kas savu sirdi atdevuši ne tikai viens otram, bet arī laukiem, zemei. Arī tagad  laulātie strādā savā saimniecībā Sutru pagastā - kopj dārzus, rūpējas par lopiem.  Pārsteidzošs ir viņu jaunais un ziedošais izskats – lai gan Teklai, gan Antonam jau astotais gadu desmits, viņi izskatās par 20 gadiem jaunāki. Droši vien tas tāpēc, ka  sirdī viņi ir jauni un dzīvē aktīvi. Abiem joprojām patīk dancot ballēs, apmeklēt kultūras pasākumus. Tekla pat laiku pa laikam uzstājas – dzied korī un spēlē akordeonu. Antons viņu atbalsta. Un saskanīga kopdzīve– tā ir laime.

Jubilārus sveica Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods un Dzimtsarakstu nodaļas inspektore Velga Švirkste, dāvājot viņiem rozes, dāvanu naudas izteiksmē - 50 latu apmērā - un Līvānu novada domes pagodināšanas rakstu par 50 gados saglabāto mīlestību, uzticību un saticību.

Par galveno ilgas kopdzīves recepti abi jubilāri min prasmi piekāpties, panākt solīti pretī, spēt rast kompromisu visā. Šķiet, tas ir zināms gandrīz ikvienam, tomēr retajam piemīt prasme šo padomu likt lietā. Kā saka Tekla: „Visi mezgliņi ir jānogludina”. Vienkārši un dzīves gudri.


Написать комментарий