Kamparu pieķer divkosībā

foto vienotiba.lv
foto vienotiba.lv

Valdošo koalīciju vadošo Vienotību šajā vasarā vajā neveiksme pēc neveiksmes. Vasaras sākumā mēģinājumā izvairīties maksāt pievienotās vērtības nodokli par automašīnu aiz rokas tika pieķerts partijas Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, bet tagad atklājies, ka Vienotības ģenerālsekretārs un bijušais ekonomikas ministrs Artis Kampars uzsācis kopīgu biznesu ar paša sirsnīgi gānīto uzņēmējdarbības formu – ārzonās reģistrētiem uzņēmumiem.

Proti, jūnija beigās izskanēja ziņa, ka bijušais ekonomikas ministrs kļuvis par SIA Westa Nordic padomes priekšsēdētāju. Jaundibinātais uzņēmums Tukumā iecerējis ražot automašīnu akumulatorus un šim projektam piesaistīt līdz pat pusmiljonam eiro. Iecere, protams, ir slavējama, jo tukumniekiem būs darbavieta, bet valstij augs eksporta rādītāji.

Jaunās ražotnes veidošanā iesaistījušies trīs uzņēmumi – A. Kampara vadītā SIA Elgenius, kurai pieder 30% jaunā uzņēmuma, Kedvento Trading LTD ar 40% uzņēmuma kapitāla daļu un Gektor Production LTD, kuram pieder atlikušie 30%.

Uzmanību pievērš fakts, ka A. Kampars nav izvairījies no sadarbības ar ārzonā reģistrētiem uzņēmumiem.

«Nozīmīgākā daļa uzņēmumu ar īpašniekiem ārzonās ir konstruēti, lai slēptu to patiesos īpašniekus un labuma guvējus. Informācijas drumslas, kas nonākušas atklātībā pēc KNAB veiktajām kratīšanām, apliecina kuluāros jau sen zināmos faktus, ka patiesā labuma guvēji daudzās ārzonās reģistrētās kompānijās ir Latvijas politikas smagsvari. Šādi optimizētāji miljoniem latu nesamaksā nodokļos un valsts budžeta nauda tiek novirzīta personīgajam labumam. Un tas tiešā veidā skar katru Latvijas iedzīvotāju,» savā blogā gadu pirms biznesa sākšanas ar ārzonas kompānijām rakstīja A. Kampars.

Bijušais ministrs gan norāda, ka SIA Westa Nordic ir kādas lielas Ukrainas kompānijas meitasuzņēmums un to apliecinot fakts, ka viņa vadītās padomes locekļi ir Ukrainas pilsoņi Vasiļs Pidlubnijs un Andrijs Šmatko. Latviju Ukrainas uzņēmēji izvēlējušies, jo tās priekšrocība ir atrašanās Eiropas Savienībā.

Tomēr Uzņēmumu reģistru apkalpojošā Lursoft piedāvātā informācija un interneta vidē lasāmais politiķa bloga ieraksts ir nepārprotami nesavietojams. Kedvento Trading ir reģistrēts Kiprā, bet Gektor Production – Britu Virdžīnu salās. Abas vietas ir īpaši iecienītas ārzonu kompāniju reģistrēšanai. Ārzonu kompānijas, kuru atrašanos Latvijas tautsaimniecībā A. Kampars pielīdzinājis augonim. «Izoperējot šādu augoni, Latvijas tautsaimniecības veselība uzlabotos,» iepriekš rakstīja A. Kampars, šādi atkārtoti apliecinot, ka politiķu vārdi pārāk reti saskan ar darbiem.

Dz. Zaķi parlamenta kolēģi par deputāta necienīgu rīcību sodīja ar publisku kaunināšanu no Saeimas tribīnes un oficiālā laikraksta Latvijas Vēstnesis slejās. A. Kampars vairs nav ne deputāts, ne ministrs, un viņu sodīt saskaņā ar Saeimas kārtības rulli nav iespējams, taču Vienotībai ir pašai sava ētikas komisija, kas sodīt Dz. Zaķi iepriekš gan nesteidza.


Написать комментарий