Šogad Latvijā gaidāma pēdējos gados lielākā graudu kopraža

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Atbilstoši Zemkopības ministrijas un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra 2012. gada jūlija prognozei šogad Latvijā varētu būt gaidāma pēdējos gados lielākā graudaugu kopraža – aptuveni 1,8 miljonu tonnu apjomā, intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" sacījusi zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Salīdzinot ar pagājušo gadu, tiek prognozēts, ka šogad graudu ražība pieaugs par 27%. "Taču jāņem vērā, ka arī platības ir pieaugušas par 9%. Turklāt šādi skaitļi ir prognozējami tikai tādā gadījumā, ja visa raža tiks novākta," atzīmē zemkopības ministre.

Ņemot vērā ilgstošo sausumu vairākās Eiropas valstīs, Eiropas Komisija prognozē, ka Eiropas Savienībā kopējā graudu raža šogad, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, samazināsies par apmēram 5,3 miljoniem tonnu.

"Arī ASV ir skāris liels sausums, un ir aizdomas, ka Krievija atkal varētu noteikt labības eksporta aizliegumu, tāpēc graudu cenas tiek piedāvātas ļoti labas. Ceru, ka kopā ar lielisku ražu lauksaimnieku rezultāti šogad būs iepriecinoši," saka Straujuma.

Kartupeļu stādījumu platības pēdējos gados ir nemainīgas – ap 30 000 hektāru, un arī šogad kartupeļi ir iestādīti aptuveni šādā platībā. Tiesa, lietaino laika apstākļu dēļ parādījās kartupeļu lakstu puve, un saimniecībās ar nelielām kartupeļu platībām, kur netika veikti augu aizsardzības pasākumi, raža, visticamāk, būs zema.

Lielie kartupeļu audzētāji gan īpašas problēmas patlaban nesaskata, un kartupeļu kopraža šogad tiek prognozēta iepriekšējo gadu līmenī – starp 500 000 un 510 000 tonnu, lēš ministre.


Написать комментарий