Līvānos apbalvoja sakoptāko sētu īpašniekus

foto livani.lv
foto livani.lv

Sestdien, 4.augustā, Līvānu novada kultūras centrā notika Līvānu novada sakoptības konkursa „Topi skaistāks, mans novads!” noslēguma pasākums, kurā Līvānu novada dome apbalvoja konkursa uzvarētājus. Pirmo vietu individuālo māju grupā ieguva Antuzeviču ģimene Līvānos, savukārt, lauku sētu grupā pirmo vietu šogad ieguva divas ģimenes – Bērziņu ģimene no Rožupes pagasta un Vāceru ģimene no Rudzātu pagasta, informē Līvānu novada pašvaldība.

Līvānu novadā sakoptības konkurss Topi skaistāks, mans novads! Ir tradīcija ar senām saknēm, kas iesniedzas jau vismaz 15 gadus senā vēsturē.

Pēdējos gados konkurss atdzimst jaunā kvalitātē: dalībnieki ik gadu dāvanā saņem braucienu uz Vislatvijas Puķu draugu saietu. Turklāt konkursam skaistākos dārzus var pieteikt ne tikai paši saimnieki, bet arī draugi, radi un kaimiņi. Šogad konkursam tika pieteikti 7 daiļdārzi.

Pašā vasaras ziedu laikā - 10.jūlijā konkursa komisija apceļoja novadu, lūkojot novada dārzus.

ANDRA SOPUĻA dārzā Siguldas ielā, Līvānos komisiju sagaidīja abi mājas saimnieki un plašs dekoratīvo augu sortiments, kuru pārsvarā kopj saimnieks, jo kundze lielākoties uzturas ārzemēs. Īrijā dzīvo arī abi dēli, tāpēc rūpes par ģimenes dārzu pārsvarā gulstas uz saimnieka Andra pleciem. Viņš visu mūžu nostrādājis kultūras darbā Līvānos, nu bauda pelnīto atpūtu. Apbrīnas vērti ir ne tikai dārzeņu stādījumi, bet arī plašās un ziedošās puķu dobes, kurās netrūkst ne viengadīgo, ne daudzgadīgo puķu. Pagalmā iekārtotas arī zonas atpūtai un mierīgai pasēdēšanai dārzā. Dārza dziļumā savdabīga saliņa – uz to ved mazītiņš tiltiņš. Te pulcējas ģimene un draugi, lai netraucēti, prom no citu acīm svinētu svētkus.

ANTUZEVIČU ĢIMENES dārzs atrodas pašā Dubnas krastā – pilsēta teju ar roku aizsniedzama, tajā pašā laikā sajūta kā laukos – apkārt mierīgi un klusi. Saimnieki iekopuši mūsdienu pilsētniekiem neraksturīgi lielu sakņu un dārzeņu dārzu ar ogulāju krūmiem un augļu kokiem. Lai gan mūsdienās visu var nopirkt, tomēr pašu audzēta, ekoloģiska produkcija ir nesalīdzināmi vērtīgāka. Antuzeviču ģimenes dārzā perfekti redzams dārza zonējums, plānojums ir pārdomāts un visur valda kārtība. Saimniece gan saka, ka līdz ideālam vēl ir tālu un, ja ne kaimiņi, tad paši diezin vai pieteiktos. Varbūt kādreiz, saimniece saka, kad viss būs sakārtots kā pašiem gribas. Tomēr ar dārzu ir kā ar Rīgu – tas nekad nav gatavs. Lieliska ideja ir volejbola laukums, kur bumbu uzspēlē ne tikai paši, bet arī apkārtējo māju kaimiņi. Saimnieki vedina dziļāk dārzā, kur lieliska skujeņu kolekcija, klājeniskie augi, vasaras puķes, daudzgadīgie stādījumi, milzīgs hortenziju krūms – kā kupena. Saimniece var lepoties ar lielo kallu un dienziešu kolekciju. Arī pagalma pusē valda plašums – labi kopts, gluds mauriņš, šūpoles, atpūtas vieta un protams peldvieta, jo dārzs robežojas ar pašu Dubnas upes krastu. Saimnieki ir aktīvā dzīvesveida piekritēji, taču neizpaliek arī romantika – abpus mājai ir balkoni, kur baudīt rīta kafiju un vakara saulīti, arī uz balkona zied krāšņi stādījumi.

VIJA REINHOLDE dzīvo šosejas Līvāni – Preiļi malā, mājā, kuras dārzu rotā te milzīgi salmu zaķi, te dinozauri. Tos var aplūkot ikviens, kas brauc garām. Šovasar uzmanību piesaista milzīgas baravikas, kas izgatavotas no koka. Naturālā saimniekošana pieprasa būt vispusīgiem – ir gan govis, gan cūkas, gan kazas, gan aitas. Komisijas iepazīstas ar pieradinātu aitu, kurai dots vārds „Bārbija”. Saimniece rāda, kas dārzā papildināts un piebilsts, ka darāmā vēl ir daudz.

INTA DAUGAVIETE Rožupes pagastā ir mamma 10 bērniem, bet šīs rūpes netraucē ikdienā meklēt skaisto. Vecajai lauku mājai iekārtots ziedošs priekšdārziņš, tālāk atpūtas vieta ar dīķīti. Bērni, gatavojoties tēta apaļajai jubilejai, kā pārsteigumu dārzā novietojuši gan zaļu dzīvespriecīgu vardi, gan rozā sivēntiņus. Dārzā ir milzīga bišu drava, to ieskauj varenas liepas. Ģimene cienā ar svaigo pavasara ziedu medu un teic, ka šogad medus raža ir īpaši bagātīga, tāpēc tagad jādomā, kā to realizēt. Medu šajās mājās, tepat Līvānu tuvumā, var arī iegādāties un visu gadu mieloties ar gardo kārumu.

OSKARS BĒRZIŅŠ pērn absolvējis Līvānu 1. vidusskolu un Rīgā studē režiju. Pirms 4 gadiem Oskars kopā ar vecākiem pārcēlies uz pastāvīgu dzīvi Rožupes pagastā un šobrīd dzīvi bez saviem laukiem nespēj iedomāties. Dzimtas mājā valda īpaša aura, sētu sargā svēteļu pāris Ļudviks un Rozalinda, bet sargu pienākumus pilda lielais suns Roks un viņa mazais draugs Žiks. Tie nav vienīgā iemītnieki, Oskars rūpējas arī par mājputniem, 100 trušiem un pat turpat pļavā atrastu stirnas mazuli Bembi, kuru saimnieki pavisam bezpalīdzīgu atrada pļavā, bez mātes gādības. Oskars labi zināms arī kā folkloras kopas „Ceiruleits” dalībnieks jau 13 gadus, darbojas arī Līvānu Kultūras centrā. Puisis teic, ka Rīga viņu nevilina, Oskaram ir plāni, kā attīstīt lauku saimniecību, par kuras sakoptību rūpējas visa ģimene. Mammas lolotas zied lilijas un citas puķes, tētis atbild par gurķu un tomātu audzēšanu. Nākotnē plānots attīstīt lauku tūrismu, paplašināt dīķi, jo jau tagad Ošeniekus kā atpūtas vietu ir iemīļojuši daudzi ģimenes radi un draugi.

Rudzātu pagastā pārvaldes vadītāja Ruta Klibiķe komisiju ved ciemos pie VĀCERU ĢIMENES uz zemnieku saimniecību „Līči”. Mājas atrodas pašā upes krastā, te valda plašums un aktīvs zemniecības gars. Tehnika, sējumi, lopi, svaiga siena smarža. Tajā pašā laikā pagalms izkopts kā pilsētā – ar bruģētiem celiņiem un plašiem laukumiem, strūklaku, lapeni, grezniem ziedu stādījumiem. Īpaši piedomāts pie norādes zīmēm – tās ir gan pie iebraucamā ceļa lauku sētā, gan citviet, pat sētas sargam ir savs namiņš ar uzrakstu. Dažādi knifiņi, piemēram, ziedu rati, puķu piramīdas, dekoratīvi krāsots koka stumbrs. Plašos puķu stādījumus ravē un laista pašu saime, kas ir gana kupla – ikdienā te dzīvo 6 cilvēki, bet vasarā kopā ar radu bērniem – pat 13 cilvēki. Prieks par jaunām un kuplām ģimenēm, kas turpina latviešu zemniecības tradīcijas laukos!

JANAS DABARES mājām „Ābelītes” Turku pagasta Veiguros garām nepabraukt. Tās atrodas pašā Rīgas-Daugavpils šosejas malā pirms Līvāniem. Pašu rokām atjaunota, silti dzelteni krāsota ģimenes māja, saimniecības ēkas ar laukakmens sienām, pagrabiņš, senais ābeļdārzs sveicina garāmbraucējus. Rūpīgi pļauts zāliens ir laba vizītkarte, kas liecina, ka te dzīvo darbīgi un čakli saimnieki. Ģimene 4 cilvēku sastāvā te dzīvo vien 5 gadus, bet viss atjaunots un veidots pašu rokām. Saimniece izrāda krāšņas lilijas, kuru viņas kolekcijā ir ap 40 šķirnēm, daudzas ar paziņām un radiem atceļojušas no ārzemēm, kur paši agrāk strādājuši. Saimnieces iemīļotas ir arī gladiolas, dālijas, pavasarī hiacintes un narcises.

Konkursa rīkotāji visus dalībniekus, viņu tuviniekus, draugus un atbalstītājus aicināja uz konkursa noslēgumu, kas notika 4.augustā Līvānu novada kultūras centrā. Sirsnīgā un pozitīvā gaisotnē visus klātesošos priecēja aktieru Zanes Jančevskas un Jura Hirša koncerts. Visi konkursa dalībnieki saņēma balvas un braucienu uz Vislatvijas Puķu draugu saietu nākošā gada vasarā, konkursa uzvarētāji saņēma dāvanā īpašas piemiņas plāksnītes, kas turpmāk rotās viņu īpašumu un dāvanu kartes 100 latu vērtībā dekoratīvo stādu iegādei.


Написать комментарий