Fermā atrasts nezināms da Vinči šedevrs

foto jaunatklātā da Vinči glezna (fragments)
foto jaunatklātā da Vinči glezna (fragments)

Sotheby's izsoļu nama rīcībā negaidīti nonākusi, iespējams, pēdējā no dižā itāļu renesanses laika mākslinieka gleznām, kuras vērtība tiek lēsta 156 miljonu ASV dolāru apjomā.

Kā vēsta žurnāla People interneta versija, šo gleznu ekspertiem atnesusi skotu ārste Fiona Makklarena, nemaz nezinot, kas ir tās autors, cerībā nopelnīt mazliet naudiņas, lai uzlabotu savu krīzes ietekmēto finansiālo situāciju.

Dižā mākslinieka glezna, kurā redzama sieviete ar mazuli, Makklarenu ģimenei piederējusi jau kopš XX gadsimta sešdesmitajiem gadiem un fermā karājusies pēdējos 11 gadus, kopš Fiona ar māti no Londonas pārcēlusies uz Skotiju.

59 gadus vecā sieviete ar šausmām atceras, ka kapitālremonta laikā fermā pat nav uzskatījusi par vajadzīgu apklāt gleznu, lai tā nepārklātos ar celtniecības putekļiem.

"Gleznu manam tēvam, kurš arī bija ārsts, uzdāvina kāds pacients," medijiem stāstījusi Fiona. "Daudzus gadus mēs domājām, ka gleznā ir attēlota jaunava Marija ar mazo Jēzu, taču tagad ekspertīze pierādījusi, ka sievietes tērpa sarkanā krāsa liecina, ka tā tomēr ir Marija Magdalēna."

Pēc Sotheby's izsoļu nama Skotijas biroja vadītāja Harija Robertsona vārdiem, glezna ir aptuveni 500 gadus veca un tajā attēlota Bībeles varone Marija Magdalēna ar dēlu. Gleznas aptuvenā vērtība varētu būt 156 miljoni dolāru.

Neraugoties uz to, ka gleznas autentiskuma jautājumā pēdējais vārds pieder speciālistiem no Kembridžas universitātes Hamilton Kerr Institute, jau tagad visi mākslas eksperti, kas gleznu redzējuši, ir vienprātīgi ar šī brīnuma pirmatklājēju.

Robertsons un viņi daudzie kolēģi uzskata, ka pat tad, ja da Vinči ir uzgleznojis tikai gleznas pamatni un iedevis to pabeigt kādam no saviem skolniekiem, tas nemazina gleznas kultūrvērtību un neietekmēs kolekcionāru interesi.

Pēc tam, kad visas formalitātes būs nokārtotas, gleznas īpašniece šedevru plāno pārdot kādam no vadošajiem pasaules mākslas muzejiem.


Написать комментарий