12. augustā notiks Holokausta upuru piemiņas pasākums Preiļos

foto wallpage.ru
foto wallpage.ru

12. augustā plkst. 14.00 Preiļos, pie Holokausta memoriāla, notiks piemiņas pasākums. Pasākumā piedalīsies Zamuels Latvinskis (Izraēla), Josifs Ročko – muzeja „Ebreji Daugavpilī un Latgalē” dibinātājs un vadītājs, Valdis Zagorskis - Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja vietnieks, Dr. hist. Ilga Zagorska - Franča Zagorska dzīvesbiedre, arheoloģe. Pasākumā aizlūgumu un ebreju dziesmas dziedās Daugavpils ebreju kopienas ansamblis „Mazl tow”, vadītājs Giršs Kagans, informē Preiļu novada pašvaldība. 

2012. gada 1. februārī Izraēlas vēstniecība Rīgā organizēja apbalvošanas ceremoniju, kuras laikā tika pasniegti goda diplomi un medaļas „Taisnīgais starp tautām” divām Latvijas ģimenēm, kuras Otrā Pasaules kara laikā glāba ebrejus no bojā ejas holokaustā. Šāds apbalvojums pēc nāves piešķirts arī Riebiņu novada iedzīvotājiem Antonam un Eleonorai Zagorskiem un viņu dēlam, pazīstamajam arheologam Francim Zagorskim. Apbalvojumu saņēma Franča Zagorska dēls Valdis Zagorskis.

2004. gadā šādu apbalvojumu pēc nāves jau bija saņēmis Preiļu pilsētas iedzīvotājs Vladislavs Vuškāns par astoņu ebreju, no kuriem izdzīvoja seši, glābšanu. Viņa brāļadēls Henrihs Raimonds Vuškāns medaļu un diplomu nodeva glabāšanā Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejam.

„Taisnīgais starp tautām” ir oficiāls apbalvojums, ko piešķir „Jad Vašem” - Holokausta piemiņas memoriāls un institūts Izraēlas Valsts un ebreju tautas vārdā. Apbalvotajām personām tiek piešķirta īpaši izkalta medaļa un goda zīme ar apbalvotās personas vārdu. Personas vārds tiek iemūžināts arī Goda mūrī, kas atrodas „Jad Vašem” memoriāla „Taisnīgais starp tautām” alejā Jeruzalemē. Līdz 2012. gada 1. februārim „Jad Vašem” sarakstā bija reģistrēti 129 apbalvotie no Latvijas. Viens no viņiem ir Preiļu iedzīvotājs, trīs - no Riebiņu novada.

Zamuels Latvinskis dzimis Preiļos 1931. gadā Jankeļa Latvinska (1898-1935) un Dveiras Latvinskas (1900-1978) piecu bērnu ģimenē. Triju gadu vecumā nokļuvis bērnu namā Rīgā. Holokaustā izdzīvoja, jo Latvinsku ģimene no Rīgas devās bēgļu gaitās uz Jaroslavļas apgabalu, vēlāk Fergānas apgabalu, visbeidzot - uz Čuvašiju.

Šobrīd Zamuels Latvinskis dzīvo Izraēlā un aktīvi nodarbojas ar to Preiļu un apkārtnes iedzīvotāju piemiņas saglabāšanu, kuri holokausta laikā glāba ebrejus.


Написать комментарий