Ēģiptes prezidents mēģina atkarot varu

foto globalpost.com
foto globalpost.com

Ēģiptes prezidenta Mohammeda Mursi svētdien pieņemtais lēmums par ietekmīgo aizsardzības ministra feldmaršala Mohammeda Tantavi un armijas štāba priekšnieka ģenerāļa Sami Enana atstādināšanu no amatiem liecina, ka tautas vēlētais prezidents izmanto pirms nedēļas notikušo incidentu Sīnāja pussalā, lai koncentrētu varu savās rokās.

«Šī sadursme starp jauno prezidentu un Bruņoto spēku Augstāko padomi (SCAF) bija gaidāma, taču ne tik drīz. To var uzskatīt par bruņoto spēku pārstrukturēšanu un SCAF politiskās lomas beigām,» sarunā ar Reuters norādījis ēģiptiešu politologs Gamals Soltans. Britu raidkorporācija BBC uzsver, ka M. Mursi izmantojis brīdi, kad ēģiptiešu vidū valda liela neapmierinātība ar armijas vadību. Tai tiek pārmests, ka netika novērsts 5. augustā notikušais islāmistu radikāļu uzbrukums robežapsardzes spēkiem Sīnāja pussalā, kas prasīja 16 ēģiptiešu robežsargu dzīvības. Jāatgādina, ka 76 gadus vecais M. Tantavi, kurš 20 gadu pildījis aizsardzības ministra pienākumus, pēdējo pusotru gadu (pēc Hosnī Mubāraka režīma gāšanas), vadot SCAF, bijis pats ietekmīgākais cilvēks valstī.

M. Mursi, kurš pavēstījis, ka «nav vērsies pret konkrētām amatpersonām vai institūcijām, bet gan darījis to, kas nepieciešams valsts labā», iecēlis abas atceltās militārpersonas par saviem padomniekiem, turklāt piešķīris tām Ēģiptes augstākos apbalvojumus. Pats M. Tantavi līdz pat vakardienai nekādus komentārus par savu atstādināšanu nesniedza, tomēr viens no SCAF locekļiem, ģenerālis Mohammeds al Assars, sarunā ar Reuters norādījis, ka prezidents savu lēmumu pieņēmis «pēc konsultācijām ar feldmaršalu un pārējiem militārās padomes locekļiem». BBC norāda, ka ir pamats domāt – prezidentu atbalstījuši gados jaunākie SCAF locekļi, kuri cer, ka pienācis viņu laiks iekosties varas pīrāgā.

Tomēr M. Mursi rīcība liecina, ka viņš ne tikai atbrīvojies no ietekmīgākajiem SCAF locekļiem, bet arī mēģina atgūt zaudētās pilnvaras. Prezidents paziņojis, ka atcēlis SCAF 17. jūnijā pasludināto konstitucionālo deklarāciju, saskaņā ar kuru prezidenta pilnvaras tika ievērojami ierobežotas – piemēram, viņam atņemta likumdošanas iniciatīva, kas apstākļos, kad par neleģitīmu pasludināts arī šā gada sākumā ievēlētais parlaments, ievērojami palielināja militārpersonu lomu valsts politiskajā dzīvē. Reuters norāda, ka saskaņā ar 17. jūnija deklarāciju M. Mursi nav tiesību risināt nacionālās drošības jautājumus, tātad arī pieņemt lēmumus par aizsardzības ministra un armijas štāba priekšnieka atstādināšanu. Ēģiptē ar lielu interesi tiek gaidīta Konstitucionālās tiesas reakcija. Kad pāris dienas pēc stāšanās amatā M. Mursi par nelikumīgu pasludināja lēmumu par parlamenta atlaišanu un aicināja deputātus sanākt uz sēdi, Konstitucionālā tiesa reaģēja zibenīgi, pavēstot, ka prezidentam nav pilnvaru atcelt tās lēmumus, un M. Mursi nācās piekāpties.

Svētdienas vakarā Kairas un citu Ēģiptes pilsētu laukumos pulcējās tūkstošiem islāmistu, kuri skandēja prezidenta vārdu un pauda savu atbalstu. Arī sekulārajiem spēkiem, kuri pauduši bažas par islāmistu nākšanu pie varas, nācies atzīt, ka militārpersonu kontroles mazināšana ir solis pareizajā virzienā. 6. aprīļa kustība, kas spēlēja lielu lomu H. Mubāraka gāšanā, norādījusi, ka prezidenta lēmums ir pirmais solis civilas valsts pārvaldes veidošanā – AP atgādina, ka līdz M. Mursi ievēlēšanai visi Ēģiptes prezidenti bija nākuši no militārajām aprindām. «Mēs vēlamies spēcīgu nacionālo armiju, kas aizsargā tautu un nejaucas politikā,» Facebook ievietotajā paziņojumā norādījusi 6. aprīļa kustība.

Šķiet, ka M. Mursi nav gatavs konfrontācijai ar militārpersonām, bet cenšas panākt kompromisus, kas apmierinātu abas puses. Par to liecina ne tikai fakts, ka M. Tantavi un S. Enans iecelti par viņa padomniekiem. Pie labiem amatiem tikuši arī pagājušonedēļ pēc incidenta Sīnāja pussalā atstādinātie flotes komandieris Mohabs Mamēšs un gaisa kara spēku komandieris Abdelazizs Seifs. Pirmais no viņiem iecelts par Suecas kanāla administrācijas vadītāju, bet otrais turpmāk vadīs vienu no militārajiem ražošanas kompleksiem, ziņo AP. Tikmēr aizsardzības ministra un bruņoto spēku štāba priekšnieka amatā jau iecelts viens no ģenerāļu jaunās paaudzes pārstāvjiem – Abdulfatahs al Sisi. Reuters norāda, ka līdz šim viņš darbojies militārās pretizlūkošanas jomā un tieši šai organizācijai būtu jāuzņemas lielākā atbildība par incidentu Sīnāja pussalā. Tā kā tas nav noticis, var droši apgalvot, ka M. Mursi šo uzbrukumu izmanto tikai kā ieganstu, lai veiktu iecerētās pārmaiņas bruņotajos spēkos.


Написать комментарий