Tiesa no dāņu uzņēmēja piedzen 80 000 latus par bišu indēšanu

foto geekosystem.com
foto geekosystem.com

Valmieras rajona tiesa otrdien no Dānijas pilsonim Džonam Jakobsenam piederošā uzņēmuma SIA "Jaunbāģi" piedzina ap 80 000 latu atlīdzību saistībā ar vairāk nekā 300 bišu saimju bojāeju Vļķenes pagastā, portāls „Delfi” uzzināja Latvijas Biškopības biedrībā.

Pērn 19.jūlijā Viļķenes pagastā dānim piederošs uzņēmums, miglojot ziedošu rapšu lauku ar insekticīdu, iznīcinājis vairākus simtus bišu saimju. Pēc notikušā biškopji pieprasīja kompensēt saimju vērtību un neiegūtā medus ražu, par vienu saimi prasot 200 latu līdz 250 latu lielu kompensāciju. Par nelaimē cietušajām 397 bišu saimēm biškopji bija aprēķinājuši 116 242 latu zaudējumus. Jakobsens un viņa uzņēmums neatzina savu vainu nelikumīgā insekticīdu lietošanā.

Latvijas Biškopības biedrības valdes priekšsēdētājs Armands Krauze portālam „Delfi" sacīja, ka otrdien tiesa no atbildētāja piedzinusi ap 80 000 latiem. Lai gan Jakobsens un viņa uzņēmums 28.augusta šo spriedumu vēl var pārsūdzēt augstākā tiesu instancē, Krauze sacīja, ka biškopji ar spriedumu ir apmierināti un biškopībs biedrība to nepārsūdzēs.

Pēc Latvijas tiesu interneta portāla datiem prasītāju statusā šajā strīdā ir vairākas zemnieku saimniecības, kā arī fiziskas personas un Latvijas Biškopības biedrība.

Kā ziņots, pērn 19.jūlijā Viļķenes pagastā dānim piederošs uzņēmums, miglojot ziedošu rapšu lauku ar insekticīdu, iznīcinājis aptuveni 400 bišu saimes.

Jau iepriekš Krauze norādīja, ka ārzemju uzņēmējiem Latvijā "vajag saimniekot godīgi, ievērojot Latvijas likumdošanu un nenodarot postu Latvijas dabai un iedzīvotājiem".

"Nav vajadzīgi investori, kas sagandē vidi. Valstij ir steidzami jārīkojas, lai ierobežotu zemes iztirgošanu ārzemniekiem spekulatīvos nolūkos. Būtu jāpanāk, ka lauksaimniecības zemi drīkstētu iegādāties personas, kas māk to apsaimniekot un kurām ir atbilstoša izglītība. Saimniekojot godprātīgi un atbilstoši likumdošanai, posts netiks nodarīts ne dabai, ne bitēm," akcentēja biedrības vadītājs.

Latvijas Biškopības biedrība apvieno 2150 biedrus - lauksaimniekus, kas nodarbojas ar biškopības produkcijas ražošanu, kā arī pārstāv citas lauksaimniecības nozares. Atkarībā no laika apstākļiem gadā Latvijā tiek ievākts aptuveni 700 līdz 2000 tonnu medus.


Написать комментарий