Konkurences padome pārtrauc izpētes lietu pret LaIPA

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Konkurences padome šodien publiskojusi lēmumu par izpētes lietas izbeigšanu pret Latvijas Izpildītāju un producentu apvienību (LaIPA) saistībā ar iespējamo dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, nosakot publiskā izpildījuma maksājamo atlīdzību lielumu.

Izpētes lietu Konkurences padome savulaik sāka, pamatojoties uz Latvijas Tirgotāju asociācijas iesniegumu, aģentūru LETA informēja projektu vadītāja Maija Lazdiņa.

Savā lēmumā Konkurences padome atzīst, ka LaIPA pamatojums maksājamās atlīdzības noteikšanai ir objektīvs.

Par objektīviem kritērijiem maksājamās atlīdzības apmēru noteikšanai Konkurences padome nosauc, piemēram, fonogrammu ražošanas izmaksas, valsts makroekonomiskos rādītājus, to izmaiņas un attīstību, kā arī salīdzinājumus ar līdzīgiem maksājumiem citās valstīs.

Veicot izpēti, Konkurences padome iepazinusies ar kaimiņvalstu noteiktajiem publiskā izpildījuma tarifiem un atzīst, ka LaIPAs noteiktie tarifi ir samērīgi un lietā analizētajā jomā nav būtiski augstāki par citās Baltijas valstīs piemērotajiem tarifiem.

Lazdiņa vēstīja, ka Konkurences padome analizēja arī LaIPA piemēroto atlaižu sistēmu un uzskata, ka šajā jautājumā ir iespējami uzlabojumi, kurus LaIPA arī apņemas veikt, parakstot lēmumam pievienoto rakstveida apņemšanos.

"LaIPAi pozitīvais Konkurences padomes lēmums par lietas izbeigšanu pierāda izpildītāju un fonogrammu producentu noteikto tarifu atbilstību Latvijas ekonomiskajai situācijai. Pieļauju, ka Konkurences padomes lēmums varētu būt pietiekoši spēcīgs papildu arguments, lai beigtu apšaubīt LaIPA piemēroto tarifu pamatotību. Tagad nekas vairs nekavē tirdzniecības uzņēmumus noslēgt līgumu ar LaIPA par mūzikas atskaņošanu veikalos, ja tas vēl nav izdarīts," skaidroja LaIPA izpilddirektore Ieva Platpere.


Написать комментарий