Turcija ierosina Sīrijā izveidot ANO buferzonu bēgļiem

foto democracynow.org
foto democracynow.org

Turcija nevar uzņemt vairāk par 100 tūkstošiem Sīrijas bēgļu un ierosina izveidot Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) buferzonu Sīrijā bēgļu izmitināšanai, pirmdien publicētā intervijā teicis Turcijas ārlietu ministrs Ahmets Davutolu.

"Ja bēgļu skaits sasniegs 100 tūkstošus, mēs nespēsim viņus izmitināt Turcijā. Mums viņi ir jāuzņem Sīrijas teritorijā ANO aizbildniecībā, Davutolu sacījis laikrakstam "Hurriyet".

Turcijas ārlietu ministrs aicināja ANO izveidot bēgļu nometnes Sīrijas teritorijā, lai apturētu konfliktu pārņemto valsti atstājušo cilvēku skaita pieaugumu.

Davutolu norādīja, ka Ankara piedalīsies ANO Drošības padomes ministru līmeņa sanāksmē 30.augustā, kuras mērķis būs izpētīt humāno situāciju Sīrijā un tās kaimiņvalstīs. Turcija cer, ka sanāksmē tiks pieņemts kāds konkrēts lēmums.

Tomēr sanāksmi varētu neapmeklēt Krievija un Ķīna, kas jau trīs reizes ir izmantojušas savas veto tiesības ANO Drošības padomē, bloķējot rezolūcijas, kurās izteikti draudi par sankcijām pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu.

Masveida izceļošana no Sīrijas uz Turciju pēdējās nedēļas laikā ir pastiprinājusies, Sīrijas valdošajam režīmam īstenojot ofensīvu un turpinoties kaujām valsts ziemeļu pilsētas un rūpniecības centra Alepo pievārtē.

Kopējais Sīrijas bēgļu skaits Turcijā sasniedz jau 70 tūkstošus.

Turcijas varas iestādes nedēļas nogalē sāka humānās palīdzības sniegšanu sīriešiem viņu robežas pusē.

Pieaugošais kaimiņvalsts bēgļu skaits Turcijā rada bažas par 1991.gada Persijas līča kara notikumu atkārtošanos. Kara laikā Turcijas robežu šķērsoja 500 tūkstoši Irākas kurdu.


Написать комментарий