Pēc V.Širjakova viedokļa, ažiotāža ar „Svente Holdings” apakšuzņēmējiem radusies divu iemeslu dēļ

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Komentējot kārtējā preses konferencē Domē situāciju ar firmu „Svente Holdings”, kas pildīja pašvaldības pasūtījumu eiroprojekta ietvaros un nenorēķinājās ar darbu apakšuzņēmējiem, kuri griežas Domē un pie dažiem deputātiem pēc palīdzības, vicemērs Vjačeslavs Širjakovs paziņoja, ka redz divus minētā ažiotāža iemeslus.

Pēc vicemēra domām, viens no iemesliem ir dažu politiķu vēlēšanās pēc PR. Kā arī V.Širjakovs izteica pieņēmumu, ka par vienu ažiotāžas iemesliem varētu kļūt mēģinājums novērst sabiedrības uzmanību no 6.vidusskolas žoga zādzības, kur daži „Svente Holdings” apakšuzņēmēji veica siltināšanas darbus. Jāatzīmē, ka sakarā ar zādzību skolas direktors ir uzrakstījis iesniegumu.

Kā zināms, apakšuzņēmējus aizstāv Domes deputāti Vladimirs Nadeždins un Pēteris Dzalbe, pēdējais no kuriem ir apņēmies panākt no Domes Iekšējā audita dienesta ziņojumu par eiroprojektu realizāciju. Pēc deputāta domām, Domei ir tiesības pārbaudīt visu informāciju, tai skaitā informāciju par darbuzņēmēju norēķināšanos ar apakšuzņēmējiem, un, balstoties uz to, norēķināties ar galveno darbuzņēmēju. Kā arī P.Dzalbe norādīja, ka apakšuzņēmēji varētu sūdzēties Eiropas Komisijā par to, ka eirofondi tiek apgūti ar rupjiem pārkāpumiem un ir notikusi nelikumīga naudas piesavināšanās ar nodomu vai dažu ierēdņu nolaidība dēļ.

Jāatzīmē, ka saskaņā ar normatīviem aktiem pašvaldība var zaudēt eironaudu (parasti 85% no projekta vērtības), ja līdzekļu apguvē tiek konstatēti kādi pārkāpumi. Grūti teikt, vai tieši to vēlas panākt P.Dzalbe, taču, spriežot pēc pilsētas vadības reakcijas, šāds iznākums nav gaidāms, jo visas likuma prasības tika ievērotas.

V.Širjakovs atzīmēja, ka pašvaldība arī turpmāk sniegs apakšuzņēmējiem juridisko palīdzību, bet par norēķināšanos ar viņiem „Svente Holdings” vietā nevar būt ne runas, jo tas ir neloģiski un ir aizliegts ar likumu divreiz maksāt par vienu pakalpojumu.

„Jebkuram deputātam vai ierēdnim jāsaprot, ka viņam ir loģiski jāpabeidz uzsāktais. Ceru, ka V.Nadeždinam viss izdosies, savādāk nebija jēgas radīt uzņēmēju ažiotāžu. Attiecībā uz P.Dzalbes paziņojumiem, ir grūti komentēt deputāta izteikumus, jo iekšējais audits nevar pārbaudīt privātkompāniju, pat ja tā ir realizējusi eiroprojektus un izpildījusi Domes pasūtījumus”, - teica vicemērs.


Написать комментарий