Rēzeknē mācību gads sāksies 3. septembrī

foto sillydad.com
foto sillydad.com

Vasara ir gadalaiks, kas ļoti ātri paiet, un jāpieņem fakts, ka strauji tuvojas rudens ar saviem priekiem, rūpēm un, protams, ar jaunā mācību gada sākumu, informē Rēzeknes domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Šogad rēzeknieši jauno mācību gadu sagaida ar daudz lielāku interesi, nekā parasti, jo pilnībā renovētas četras skolas, jauno un pirmo savā mūžā mācību gadu uzsāks Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs, kurš jau tagad piesaista interesi. Šogad Zinību diena ir sestdien, tādēļ daudzus rēzekniešus interesē, kad īsti sāksies mācību gads. Uz šiem un daudziem citiem jautājumiem atbild Rēzeknes pilsētas domes Izglītības pārvaldes vadītājs Arnolds Drelings.

Pilsētas izglītības pārvaldes vadītājs informē, ka saskaņā ar Latvijas Republikas Ministru kabineta noteikumiem Rēzeknes pilsētā jaunais, 2012./2013. mācību gads sāksies 3. septembrī. Augusta sākumā apkopotie dati liecina, ka šogad pirmo reizi mācības skolā sāks 351 pirmklasnieks (pagājušajā gadā bija 340). 1. un 10. klašu komplektēšana dažās pilsētas skolās notiek visai saspringti, toties citās veidojas pat divas un trīs pirmās klases.

Parasti jau pavasarī skolas prognozē skolēnu skaitu uz jauno mācību gadu, un šī gada martā ar Rēzeknes pilsētas domes lēmumu Nr.147 tika noteikts izglītojamo skaits Rēzeknes pilsētas vispārizglītojošo mācību iestāžu 1. klasēs un 10. klasēs 2012./2013. mācību gadā. Noteikts, ka izglītojamo skaits vienā klasē var būt 20–30 skolēni, bet, ja izglītības iestāde nevar izpildīt noteiktos normatīvus, tad līdz šī gada 21. augustam bija jāiesniedz Rēzeknes pilsētas Izglītības pārvaldei iesniegums par izglītojamo un klašu skaita samazināšanas vai palielināšanas nepieciešamību. Vēl jāsaka, ka tagad, eksistējot centralizētai izglītības informatizācijas sistēmai, kura nepieļauj „dubulto piederību”, nav iespējama situācija, kad viens bērns būtu piereģistrēts vairākās izglītības iestādēs, tādēļ nav iespējams iesniegt fiktīvu informāciju par skolēnu skaitu.

Tātad, uz šī gada 3. augustu pirmklasnieku skaits pilsētas skolu pirmajās klasēs ir šāds: 1. vidusskolā – 59 pirmklasnieki; 2. vidusskolā – 52; 3. vidusskolā – 40; 4. vidusskolā – 16; 5. vidusskolā – 38; 6. vidusskolā – 50; Poļu ģimnāzijā – 63. Katoļu vidusskola plāno uzņemt 24 mazos skolēnus, bet logopēdiskā skola – 12 pirmklasniekus, kas šai skolai ir pilnībā atbilstošs bērnu skaits klasē. Taču iespējams, ka līdz 1. septembrim šie dati var mazliet mainīties.
Pa vienai 10. klasei plāno nokomplektēt Rēzeknes 3., 4. un 6. vidusskola un Rēzeknes Valsts Poļu ģimnāzija, bet pārējās skolās, tostarp arī Vakara vidusskolā, būs divas 10. klases. Diemžēl jāatzīmē, ka diezgan ievērojami sarūk vidusskolēnu skaits, un tas galvenokārt saistīts ar demogrāfisko „bedri” pirms 15–16 gadiem.

Runājot par interešu izglītības programmām, daudzus uztrauc, vai sakarā ar radošo pakalpojumu centra izveidi, kur, protams, būs arī vairākas jaunas interešu programmas, tās „neatņems” ārpusklases interešu programmas skolām? A. Drelings pavēstīja, ka pagājušajā gadā finansējuma sadalījums starp skolām un Skolēnu interešu centru attiecīgi bija apmēram 40 un 60 procenti. Kaut arī šogad nāks klāt vairākas aizraujošas un Rēzeknē vēl nebijušas interešu programmas, tomēr Izglītības pārvaldes vadītājs cer, ka arī šogad izdosies saglabāt iepriekšējo sadalījuma shēmu, kaut gan piebilst, ka piedāvāto programmu parasti ir divreiz vairāk, nekā iespēju tās atbalstīt.

Gada (arī mācību gada) sākumā parasti ir vēlme ieskatīties nākotnē. Izglītības pārvalde cer, ka izdosies piesaistīt Eiropas finansējumu arī pārējo Rēzeknes pilsētas izglītības iestāžu siltināšanai un renovācijai, lai visas Rēzeknes skolas un pirmsskolas izglītības iestādes būtu skaisti izremontētas, ērtas un mājīgas bērniem, gan to uzturēšana – ekonomiska pilsētas budžetam.


Написать комментарий