Desmitkāršos sodu par pārkāpumiem ieguldījumu pakalpojumu sniegšanā

foto apollo.lv
foto apollo.lv

Par pārkāpumiem ieguldījumu pakalpojumu un to blakus pakalpojumu sniegšanā Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) varēs piemērot līdz 100 000 latu sodu, paredz valdības akceptētie grozījumi Finanšu instrumentu tirgus likumā.

Patlaban FKTK par pārkāpumiem ieguldījumu pakalpojumu sniegšanā ieguldījumu brokeru sabiedrībai vai kredītiestādei var izteikt brīdinājumu vai uzlikt soda naudu līdz 10 000 latu.

Finanšu ministrijā (FM) skaidro, ka šiem likuma grozījumiem ir preventīvs nolūks - palielinot atbildību panākt, ka finanšu instrumentu tirgus dalībnieki rūpīgāk attiecas pret likuma normu izpildi, kā arī kopumā sekmēt ieguldītāju interešu aizsardzību.

Likumprojektā ierosinātie grozījumi paredz palielināt tikai maksimālo soda naudas apmēru, vienlaikus saglabājot likumā noteikto soda mēru izteikt brīdinājumu, piebilst FM.

Ministrijā arī atzīmē: šobrīd nav iespējams paredzēt, cik nākotnē būs tādu negodprātīgu finanšu instrumentu tirgus dalībnieku, kas pārkāps prasības, kāds būs to izdarīto pārkāpumu smagums un kāds secīgi būs tiem noteiktais soda mērs diapazonā no brīdinājuma līdz 100 000 latu.

Izmaiņas likumā ir nepieciešamas, lai stiprinātu Latvijas finanšu sistēmas uzraudzību un lai Latvija varētu iestāties Starptautiskajā Vērtspapīru komisiju organizācijā (IOSCO).

Latvija ir vienīgā Eiropas Savienības dalībvalsts, kas nav šis organizācijas biedre. Šā gada sākumā atteikta Latvijas uzņemšana šajā organizācijā, kas saistīts ar konstatētajiem trūkumiem finanšu tirgus uzraudzību regulējošajos normatīvajos aktos.


Написать комментарий