Iespējamais karš ar Irānu Izraēlai izmaksātu 41 miljardu dolāru

foto infosthetics.com
foto infosthetics.com

Iespējamais Izraēlas trieciens pa Irānas kodolobjektiem un Irānas prettrieciens Izraēlai izmaksātu ievērojamu naudas summu. Saskaņā ar vietējās biznesa analītikas firmas "BDI" aplēsēm tiešie un netiešie zaudējumi tautsaimniecībai būtu aptuveni 167 miljardi šekeļu (41,4 miljardi dolāru), vēsta aģentūra "Itar-Tass".

Šajā summā ietilpst kaujas rezervju un degvielas krājumu atjaunošana, tehnikas rezerves daļas, bojātā privātīpašuma un infrastruktūras vērtība, mazo uzņēmumu zaudējumi, ārvalstu klientu un investoru zudums. Zaudējumi aprēķināti vispārinot datus par ekonomiskajiem zaudējumiem pēc 2006. gada karu ar Libānu.

Konflikts ar Libānu, kurš turpinājās nedaudz ilgāk par mēnesi, izraisīja iekšzemes kopprodukta kritumu par pus procentu, neskaitot tiešos kara izdevumus un raķešu apšaudēs bojātos civilos īpašumus.

Finanšu ministrija un Izraēlas banka pagaidām atsakās runāt par zaudējumiem, ko varētu radīt iespējamais militārais konflikts, vēsta vietējie mediji.

Jau vēstīts, ka Irānas programma urāna bagātināšanai ir izraisījusi Rietumvalstu bažas par tās kodolprogrammas mērķiem. Rietumvalstis ir paudušas aizdomas, ka Irānas īstais mērķis ir bagātināt urānu līdz 90% - nepieciešamajam līmenim tā izmantošanai atombumbā, bet Irāna to noliedz, apgalvojot, ka programmas mērķi ir tikai civili.

Izraēla ir devusi mājienus, ka nepieļaus Irānai tikt pie atomieročiem, neizslēdzot militāra trieciena iespēju pa tās kodolobjektiem.


Написать комментарий