Latvijas Ārlietu ministrijas pārstāvis: Latgalieši lepojas ar savu reģionu, un separātisma nosakņojums viņiem nav raksturīgs

foto ĀM
foto ĀM

Kā zināms, reizi 10 gados Rēzeknē notiek Pasaules latgaliešu saiets, kurā saskaņā ar tradīciju piedalās visi, kam nav vienaldzīgs Latgales reģiona liktenis, tā kultūras un valodas saglabāšana. Augusta sākumā notikušajā Trešajā Pasaules latgaliešu saietā diezgan nopietni tika apspriests Latgales autonomijas jautājums. Sīkāka informācija atrodama ŠEIT

Gorod.lv griezās Latvijas Ārlietu ministrijā ar lūgumu paskaidrot, vai ir iespējama Latgales autonomija un kā tiks reaģēts uz šāda veida izteikumiem. Esam saņēmuši atbildi no Ārlietu ministrijas preses sekretāra Jāņa Sīļa.

„Saskaņā ar starptautiskajiem likumiem, Latvijas Republikas teritorija ir vienota un nedalāma. Tas ir norādīts Konstitūcijas 3.pantā – Latvijas valsts teritorijā ietilpst Vidzeme, Latgale, Kurzeme un Zemgale.

Tas nozīmē, ka Latgale ir pilntiesīga un neatņemama valsts daļa, un tās etniskā un kultūras daudzveidība ir Latvijas bagātība, ar kuru mēs visi lepojamies. Valdības akceptētā Latgales reģiona attīstības programma 2012./2013.gadam ir vērsta uz ekonomiskās attīstības un investīciju piesaistes sekmēšanu.

Latgalieši pamatoti lepojas ar savu reģionu, un separātiskās tendences un noskaņojumi viņiem nav raksturīgi.

Tomēr ir atsevišķas personas, kas atbrauc šeit, lai klāstītu par separātisma idejām un apdraudētu Latvijas teritoriālo vienotību, un viņiem jāzina par Krimināllikuma 83.pantu un sodu, kas paredz brīvības atņemšanu uz laiku no 3 līdz 5 gadiem. Šāda veida darbības tiks kontrolētas un apturētas. Valdība aizstāvēs Latvijas valsts pamatus un konstitucionālo iekārtu”, - bija teikts Latvijas Ārlietu ministrijas pārstāvja atbildē.

Zināšanai: separātisms (fr. séparatisme no latīņu. separatus - atsevišķs) – nošķiršanās politika vai prakse, valsts teritorijas daļas atdalīšanās ar mērķi veidot jaunu patstāvīgu valsti vai saņemt plašas autonomijas statusu. Separātisms noved pie valsts suverenitātes un teritoriālās vienotības, robežu vienotības principa pārkāpšanas un var kļūt par starpvalstu un starpnacionālo konfliktu iemeslu.


Написать комментарий