Rēzeknieši tikās ar bruņiniekiem

foto vk.com
foto vk.com

18. un 19. augustā Rēzeknes pilsētas domes pārstāvji, deju kolektīvs „Vadži”, teātris-studija „Joriks” un Latgales amatnieki pārvietojās laikā, nokļūstot viduslaiku ciematā, kur tikās ar īstiem viduslaiku bruņiniekiem, strēlniekiem un mūziķiem. Tas viss notika tāpēc, ka Baltkrievijas pilsētā Braslavā norisinājās festivāls - gadatitgus „Bračislavas zobens” («Меч Брачыслава»), informē Rēzeknes pašvaldība.

Apmēram 150 dalībnieki no Baltkrievijas, Latvijas un Krievijas pulcējās uz Braslavas pilskalna, lai parādītu skatītājiem viduslaiku apģērbus, kultūru un dzīvesveidu. Uz divām dienām pilskalns kļuva par īstu viduslaiku ciematu (tika skarts laikmets līdz 13. gadsimtam). Bruņinieku turnīri, kaujas un sacensības iespaidoja visus skatītājus, savukārt miermīlīgākie varēja pagaršot un izbaudīt to laiku ēdienus, gatavotus pēc īpašām receptēm.

Turklāt, uz pilskalna tika izveidota viduslaiku amatnieku darbnīca, kur meistari demonstrēja senās tehnoloģijas, pēc kurām mūsu senči šuva apģērbus, apavus, veidoja dažādus mājas darbarīkus. Vislielāko interesi Braslavas iedzīvotāju vidū izraisīja tieši mūsu amatnieki, kuri demonstrēja Latgales keramikas un ādas izstrādājumus, kā arī citas viduslaiku latviešiem raksturīgas lietas. Lai festivāla apmeklētāji varētu dziļāk iejusties viduslaiku cilvēka lomā, uz skatuves uzstājās divi muzikālie kolektīvi „Ļutaš” («Люташ») un „Stari Oļsa” («Стары Ольса»), kuri izpildīja senas dziesmas viduslaiku instrumentu pavadījumā. Savukārt Rēzeknes deju kolektīvs „Vadži” sasildīja publiku ar savu enerģisko un kolorīto priekšnesumu, kā arī iemācīja skatītājus dejot latviešu tautas dejas, piemēram, ”Oira, oira”.

Brauciens bija organizēts pārrobežu projekta „Kultūras mantojuma saglabāšana un popularizēšana Rēzeknes un Braslavas reģionos” ietvaros ar mērķi popularizēt un saglabāt kultūras mantojumu. Rēzeknes partneri šajā projektā no Baltkrievijas puses ir Braslavas muzeju asociācija un Braslavas rajona izpildkomitejas kultūras nodaļa.


Написать комментарий