Pirmie soļi PTO: tika samazinātas pārtikas produktu un automašīnu ievešanas nodevas

foto neftegaz.ru
foto neftegaz.ru

No 2012.gada 23.augusta Krievijā tika samazinātas dažu pārtikas un citu preču importa nodevas. Šāds lēmums tika pieņemts sakarā ar Krievijas iestāšanos Pasaules tirdzniecības organizācijā (PTO). Tiks samazinātas likmes uz vairāk nekā tūkstošs dažādām precēm – gaļu, paklājiem, apģērbu, automašīnām. Tiek prognozēts, ka muitas nodevas vidējā likme samazināsies no 9,6% līdz 7,5–7,8%.

Ievērojami samazinājās nodevas uz importa precēm. Piemēram, cūkgaļu Krievijā noteiktās kvotas robežās var ievest bezmaksas, bet pirms tam nodeva sastādīja 15%, ne mazāk kā 0,25 eiro par 1 kg. Ārpus kvotas cūkgaļas ievešanas nodevas ir samazinātas no 75% līdz 65%. Savukārt dzīvo cūku ievešanas nodeva tika samazināta no 40% līdz 5%.

Piena produktu nodevu izmaiņas nav tik būtiskas. Piemēram, importa sviesta minimālā nodeva sastādīs nevis 0,4 eiro, bet 0,29 eiro par kg, bet standarta nodeva – 15% - nav mainījusies.
Tos pašus 15% sastāda ievešanas nodevas par āboliem, citroniem, tomātiem, gurķiem. Taču tagad nodevas minimālā likme var samazināties līdz 8 eiro centiem par kg, bet pirms tam tā nevarēja būt mazāka par 12 eiro centiem par kg.

Minimālā nodeva par mēteļu, jaku un analoģisku preču ievešanu tika samazināta no 5 eiro līdz 3 eiro, par kostīmu, bikšu, kleitu ievešanu – no 4 eiro līdz 2,5 eiro par kg, par kreklu un sieviešu kreklu ieviešanu – no 3 eiro līdz 2 eiro par kg, par bērnu apģērba ieviešanu – no 2 eiro līdz 1,5 eiro par kg. Standarta likme uz visiem apģērba veidiem ne tika mainīta – 10%.

Tika būtiski samazinātas nodevas par dažu veidu vieglu automašīnu un citu transporta līdzekļu importu. Saskaņā ar Muitas savienības Eirāzijas komisijas apstiprinātu tarifu, lietotu automašīnu ievešanas nodeva tika samazināta no 35% līdz 25%, jauno automašīnu ievešanas nodeva – no 30% līdz 25%, jauno automašīnu ar dzinēja apjomu no pusotra līdz trijiem litriem – no 30% līdz 20%. Kā arī tika samazinātas nodevas par dažu veidu traktoru un kravas mašīnu ievešanu, vidēji līdz 15%.

Tomēr nav vērts cerēt uz automašīnu cenu samazināšanu, jo ievešanas nodevu samazināšana tiks kompensēta ar tā saucamās utilizācijas nodevas ieviešanu. Arī pārējās preces tuvākajā laikā nekļūs lētākas. Pirms kāda laika pārrunās ar PTO Ekonomiskās attīstības ministrijas Tirdzniecības pārrunu departamenta direktors Maksims Medvedkovs ziņoja, ka cenas varētu sākt samazināties pēc trim-pieciem gadiem.

Jāatzīmē, ka jaunās nodevas netiks piemērotas tirdzniecībā ar ASV, kamēr ASV kongress neatsauks Džeksona – Venika grozījumus. Tiek gaidīts, ka tas varētu notikt 2012.gada 12.septembrī.
Agrāk Finanšu ministrija ziņoja, ka ievešanas nodevu samazināšana sakarā ar iestāšanos PTO radīs valsts budžeta būtisku samazinājumu. Piemēram, muitas nodevu ievešanas vidējo likmju samazināšana federālā budžeta ienākumus 2013.gadā samazinās par 187,8 miljardiem rubļu, 2015.gadā – par 365,9 miljardiem rubļu. Eksporta muitas nodevu vidējo likmju samazināšana federālā budžeta ienākumus samazinās 2013.gadā par 21,8 miljardiem rubļu, 2014.g. - par 33,5 miljardiem rubļu, 2015г. - 47,3 miljardiem rubļu. Federālā budžeta ienākumu samazināšanu ietekmēs arī muitas nodevu fiksētās likmes samazināšana. 2015.gadā samazināšanas rezultātā tiks zaudēti 9,3 miljardi rubļu, 2014.g. - 10 miljardi rubļu, 2015.g. - 10,9 miljardi rubļu.


Написать комментарий