Deputāti apsvērs ideju skolās atkal noteikt vienu pamatgrāmatu katrā mācību priekšmetā

foto saeima.lv
foto saeima.lv

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija vērtēs mācību grāmatu pieejamību skolās un to dažādību, pastāstīja komisijas vadītāja Ina Druviete ("Vienotība").

Viņa minēja, ka tiks apsvērta ideja atgriezties pie vienas pamatgrāmatas mācību priekšmetos.

"Mēs komisijā esam gatavi kārtējo reizi skatīt jautājumu par mācību grāmatām principā, tātad arī par to, cik lielai ir jābūt mācību grāmatu dažādībai, un vēlreiz atgriezties pie domas par pamatmācību grāmatu katrā priekšmetā," aģentūrai BNS sacīja Druviete.

Septembra sākumā komisija tiksies ar izglītības ministru Robertu Ķīli, un šī būs viena no aktualitātēm. "Jautājumu, kas ir sasāpējuši, ir diezgan daudz," piebilda Druviete.

Komentējot situāciju, ka pašlaik skolās visvairāk tiek izmantotas izdevniecības "Zvaigzne ABC" izdotās grāmatas, Druviete atzina, ka izdevniecība jau sākotnēji veidojusies tieši kā mācību grāmatu izdevniecība. Viņa uzskata, ka "Zvaigznei" ir visplašākais piedāvājums.

"Ir pilnīgi dabiski, ka šīs izdevniecības grāmatu īpatsvars tirgū varētu būt vislielākais, un šeit tiešām es piekrītu Konkurences padomes priekšatzinumam, ka dabiska monopola izveidošanās nav nekas peļams. Mums ir jābūt ļoti nopietniem pierādījumiem par to, ka, iespējams, šīs monopoltiesības netiek izmantotas godprātīgi. Pagaidām šādu pierādījumu nav, jo skolas mācību grāmatas neizvēlas saistībā ar izdevniecību," sprieda deputāte.

Viņasprāt, nevajadzētu meklēt pārkāpumus ne izdevniecības, ne arī skolotāju darbībā. "Mākslīgi regulēt, piemēram, aizliegt kādai izdevniecībai izdot mācību grāmatas kādā noteiktā priekšmetā vai limitēt to skaitu, manuprāt, būtu nepieļaujama iejaukšanās šajā uzņēmējdarbībā, bet tas nenozīmē, ka šajā jomā nav problēmu," vienlaicīgi uzsvēra Druviete.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) apkopotā informācija liecina, ka pagājušajā gadā puse no skolu iegādātajām mācību grāmatām bijušas no izdevniecības "Zvaigzne ABC" un, lai veiktu sīkāku situācijas izpēti, IZM vērsusies Konkurences padomē ar lūgumu sākt pārbaudi par mācību grāmatu tirgu.


Написать комментарий