„Gazprom” ir apņēmies palielināt dabas gāzes tranzīta apjomus ES caur Baltkrieviju

foto Bloomberg
foto Bloomberg

23.augustā, Maskava. „Gazprom” plāno tuvākajā laikā palielināt dabas gāzes piegādi Eiropā caur Baltkrieviju, SIA „Gazprom” un SIA „Beltransgaz” darbinieku sapulces noslēgumā paziņoja žurnālistiem krievu koncerna valdes priekšsēdētājs Aleksejs Millers, ziņo „Vesti”.

„Tiek plānots paplašināt krievijas dabas gāzes piegādi Eiropas Savienības tirgū, izmantojot Baltkrievijas teritoriju. Šodien esam apsprieduši dažādus scenārijus un variantus, - teica Millers. – Šis darbs tiks turpināts, mēs saskatām šāda veida notikumu pavērsiena labas perspektīvas un esam pārliecināti, ka Baltkrievijas potenciāls tranzīta nozarē nav izsmelts”Kā arī viņš paziņoja, ka puses izskatīs baltkrievu transporta objektu rekonstrukcijas un jaunu objektu būvniecības variantus divu valstu gāzes un transporta ražotspējas sinhronizācijas problēmas ietvaros.

Pēc viņa vārdiem, tiek plānots palielināt līnijas posmu rekonstrukciju apjomus, tai skaitā maģistrālā gāzes vada Toržoka – Minska – Ivaceviči, Ivaceviči – Dolina līnijas posmu rekonstrukciju apjomus. Kā arī tiek plānots palielināt gāzes sadales staciju rekonstrukciju apjomus un jaunu gāzes vadu būvniecību.

Millers atzīmēja, ka līdz 2010.gadam „Gazprom” plāno trīs reizēs palielināt dabas gāzes atlasi no pazemes dabas gāzes krātuvēm Baltkrievijā. Pašlaik dabas gāzes atlase pazemes gāzes krātuvēm Baltkrievijā sastāda 18 miljonus kubikmetru diennaktī.

Tranzīta palielināšanas perspektīva, pēc Millera vārdiem, ir saistīta ar Eiropas tirgu analīzi. Jānorāda, ka dabas gāzes tranzīts caur Ukrainu un ES valstīm pirmajā ceturksnī ir samazinājies par 24,31% gadā, un Ukraina to skaidro ar dabas gāzes pieprasījuma kritumu Eiropā.

2012.gada janvārī- jūnijā Krievija ir samazinājusi dabas gāzes eksportu uz tālajām ārzemēm par 1,8% - līdz 59,7 miljardiem kubikmetru.


Написать комментарий