Bijušo Valsts prezidentu uzturēšana šogad izmaksā aptuveni 200 tūkstošus

foto diena.lv
foto diena.lv

Visu trīs bijušo Latvijas Valsts prezidentu uzturēšana, nodrošinot likumā paredzētās garantijas, kopumā šā gada pirmajā pusgadā izmaksājusi 95 231 latu.

Pieņemot, ka gada atlikušajos mēnešos izdevumi būs līdzīgi, vienā gadā trīs eksprezidenti valstij izmaksā ap 200 000 latu. Tā svētdien ziņoja LNT raidījums Top 10.

Saskaņā ar likumu bijušajiem prezdentiem tiek piešķirta ikmēneša pensija 50% apmērā no prezidenta algas, valsts apmaksāts dzīvoklis, automašīna, sekretārs, un ir tiesības uz apsardzi.

Kā liecina prezidenta kancelejas un Aizsardzības ministrijas sniegtā informācija, gada pirmajos sešos mēnešos Vairas Vīķes-Freibergas uzturēšana valstij izmaksājusi 44 218 latus, garantiju nodrošināšanai Guntim Ulmanim izlietots 27 641 lats, bet Valdim Zatleram (RP) - 23 372 lati.

Kā norāda raidījums, izmaksu atšķirību lielā mērā veido dzīvokļa nomas maksa. Lai gan Guntis Ulmanis un Vaira Vīķe-Freiberga ir kaimiņi, no uzņēmuma Valsts nekustamie īpašumi Vīķes-Freiberas dzīvoklis tiek nomāts par septiņas reizes lielāku cenu - Ulmaņa dzīvokļa nomas maksa ir 541 lats mēnesī, bet Vīķes-Freibergas - 3947 lati mēnesī. Tas tiek skaidrots ar to, ka eksprezidentes dzīvokļa remonts izmaksāja krietni dārgāk, nekā Guntim Ulmanim. Tikmēr Zatlera pašreizējā dzīvokļa nomas maksa ir 820 lati.

Bez ikmēneša izdevumiem valsts papildus ir iztērējusi 150 000 latu, bijušajiem prezidentiem savulaik nopērkot automašīnas, bet nākamgad plānots iegādāties vēl vienu par 80 tūkstošiem.

Pašreizējais Valsts prezidents Andris Bērziņš apņēmies ieviest izmaiņas esošajā kārtībā, lai nākotnē bijušo prezidentu uzturēšana nodokļu maksātājiem būtu lētāka un precīzi tiktu noteikts, kādā apjomā eksprezidentiem pienākas sociālās garantijas.

Bērziņš ir norādījis, ka jaunās izmaiņas attiektos tikai uz viņu un nākamajiem prezidentiem. Savus priekšlikumus esošais prezidents apņēmies darīt zināmus nākamajā mēnesī. Kamēr tie top, precīzas detaļas netiek atklātas. «Primārais mērķis ir sakārtot šo jomu, lai, skaidri nosakot, cik kas izmaksā un kas bijušajiem prezidentiem pienākas, mēs skaidri zinātu, kā rīkoties, un arī paralēli tam, protams, samazinātu izdevumus,» sacījis prezidenta preses dienesta pārstāvis Oskars Volfs.

Bērziņš uzskata, ka bijušie prezidenti ir pelnījuši visus sociālos labumus, kādus jau patlaban nosaka likums, un nevienu no tiem viņš neplānojot ierosināt atņemt. Taču, viņaprāt, tēriņi ir jāsamazina, tāpēc būtu nosakāmi izdevumu griesti katrā no pozīcijām. Piemēram, ar cik dārgu automašīnu valsts var atļauties nodrošināt bijušo valsts vadītāju.

Prezidenta ierosināto izmaiņu dēļ, visticamāk, būs jāmaina likums, tāpēc galavārds būs jāsaka Saeimai.


Написать комментарий