Dažās Alpu virsotnēs pirmo reizi vēsturē nokusis sniegs

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Šīs vasaras lielais karstums izraisījis bezprecedenta ledus un sniega kušanu Alpos, un dažas kalnu virsotnes pirmo reizi meteoroloģisko novērojumu vēsturē ir kailas, liecina uzņēmuma "Weather Underground" apkopotā informācija.

Eiropas augstākajā dzelzceļa stacijā "Jungfraujoch" Šveicē, kas atrodas 3,5 kilometrus virs jūras līmeņa, gaisa temperatūra 19.augustā sasniedza +12,8 grādus, kas ir absolūtais siltuma rekords šajā vietā kopš 1937.gada, kad tika sākti meteoroloģiskie novērojumi.

Jauns siltuma rekords tika sasniegts arī Eiropas augstākajā meteoroloģisko novērojumu punktā uz Itālijas un Šveices robežas, kur 4,5 kilometru augstumā gaisa temperatūra 20.augustā pakāpās līdz +8,3 grādiem. Temperatūras rekordi reģistrēti arī citviet Alpos, un daži kalni pirmo reizi vēsturē ir brīvi no sniega.

Aplēses liecina, ka pēdējo 40 gadu laikā ledus un sniega masa Alpos ir sarukusi par vismaz ceturto daļu, neskaitot šā gada nepieredzēti straujo ledāju kušanu.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā ledus daudzums Ziemeļu Ledus okeānā sasniedza zemāko rādītāju kopš novērojumu sākšanas 1979.gadā, pārspējot 2007.gada rekordu. Ledus platība Arktikā patlaban ir aptuveni puse no pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu vidējā rādītāja.

Tāpat arī vēstīts, ka lielu Eiropas daļu šovasar piemeklēja intensīvākais karstums kopš 2003.gada, bet dažās valstīs, it īpaši Balkānu reģionā, šī sezona pretendē uz visu laiku karstākās vasaras titulu.

Teju katru augusta dienu gaisa temperatūra Eiropā ir pārsniegusi +40 grādu atzīmi. Vismaz 50 apdzīvotās vietās Eiropā šovasar reģistrēta visu laiku augstākā gaisa temperatūra. 20.augustā Čehijā ar +40,4 grādiem tika sasniegts jauns nacionālais karstuma rekords.


Написать комментарий