Tasmānija vēlas radīt paaudzi, kas nekad nav smēķējusi

foto db.lv
foto db.lv

Austrālijas Tasmānijas štats varētu aizliegt cigarešu pārdošanu cilvēkiem, kas dzimuši pēc 2000. gada, lai tādējādi radītu paaudzi, kura ir brīva no smēķēšanas. Likumprojektu jau atbalstījusi salas parlamenta augšpalāta.

Minētos cigarešu tirdzniecības aizliegumus ierosinājis Tasmānijas parlamenta deputāts Ivans Dīns (Ivan Dean), vēsta britu laikraksts The Daily Telegraph. Deputāts skaidrojis, ka šādu aizliegumu varētu viegli ieviest, jo štatā jau pašlaik ir aizliegta cigarešu pārdošana nepilngadīgajiem, un tie būtu pirmie šāda veida noteikumi pasaulē. Līdzīga soļa speršana tiekot apsvērta arī Singapūrā un Somijā.
Saistītie raksti

Tasmānijas likumdevēji norāda, ka šāds tirdzniecības aizliegums liegtu jauniem cilvēkiem iegādāties produktu, kuru tie jau patlaban nevar nopirkt, bet neietekmētu vecākus smēķētājus. Tādējādi pamazām Austrālijā rastos paaudze, kas nekad nebūtu smēķējusi.

Likumprojektu vēl jāapstiprina Tasmānijas parlamenta apakšpalātai un spēkā tas varētu stāties no 2016. gada.

Db.lv jau vēstīja, ka Austrālijas Augstākā tiesa atbalstīja likumu par tabakas izstrādājumu iepakojuma regulēšanu, kas paredz, ka lielāko daļu - 75% iepakojuma priekšpuses un 90% iepakojuma aizmugures - aizņems brīdinoši attēli par smēķēšanas kaitīgumu un uz iepakojuma netiks attēlots ražotāja zīmols.

Līdz ar Augstākās tiesas atbalstu Austrālija kļūs par pirmo valsti pasaulē, kas pieņēmusi šādu likumu.

Junus noteikumus tabakas pārdošanas kontrolē Austrālija pieņēma jau pērnā gada aprīlī, tomēr pagājušā gada vasarā izaicinājumu Austrālijas centieniem ierobežot smēķēšanu meta pasaules lielākais tabakas izstrādājumu ražotājs Philip Moris, norādot, ka Austrālijas tabakas izstrādājumu iepakojuma politika pārkāpj investīciju līgumu starp Austrāliju un Honkongu.


Написать комментарий