O.Kalniņš: Austrumu partnerība joprojām ir ES dienaskārtības prioritāte

foto flickr.com
foto flickr.com

Lai arī Eiropas Savienības (ES) dienaskārtības uzmanības centrā šobrīd ir situācija Ziemeļāfrikā, tomēr arī Austrumu partnerība joprojām ir ES dienaskārtības prioritāte. To Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Kalniņš uzsvēra, pirmdien, 27.augustā, Saeimas namā tiekoties ar Dānijas Karalistes ārlietu ministru Villi Sevndalu (Villy Søvndal).

Puses bija vienisprātis, ka Austrumu partnerība ir būtisks instruments attiecību veidošanā ar bijušajām Padomju Savienības bloka valstīm. Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs apliecināja ieinteresētību dalīties mūsu valsts pieredzē attiecībās ar Moldovu, Ukrainu, Gruziju un Baltkrieviju. „Šīs valstis ir Latvijas prioritāte. Ņemot vērā līdzīgo vēsturisko pieredzi, Gruzijā, Moldovā, Ukrainā un Baltkrievijā dzīvojošie mums uzticas. Tāpat nepastāv valodas barjera. Austrumu partnerības ietvaros Latvija sekmīgi dalās savā parlamentārajā pieredzē ar šīm valstīm. Latvijas parlamentā ir izveidotas deputātu grupas sadarbībai ar šo valstu parlamentiem, arī sadarbība biznesa līmenī ir vērā ņemama,” uzsver O.Kalniņš. 

Pusēm pārrunājot divpusējās attiecības, O.Kalniņš uzsvēra, ka Latvija redz Dāniju ne vien kā nozīmīgu partneri ES, bet arī kā sabiedroto Ziemeļatlantijas līguma organizācijā (NATO). Tāpat Latvija cer gūt Dānijas atbalstu ceļā uz dalību Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD), sacīja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs.

Puses bija vienisprātis, ka ES valstīm kā uz partneriem jāraugās ne vien uz Tuvo Austrumu valstīm, bet arī, piemēram, uz Ķīnu. „Latvija un Ķīna pēdējos gados apliecinājušas sadarbības interesi, apmainoties ar augsta līmeņa parlamentārām diplomātiskajām vizītēm. Raugoties ilgtermiņā tā mums visiem ir iespēja stiprināt attiecības ar Tālo Austrumu valstīm,” uzsvēra O.Kalniņš.

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs un Dānijas Karalistes ārlietu ministrs pārrunāja arī Latvijas diplomātisko attiecību ar Krieviju attīstību pēdējos gados.

Šī ir pirmā Dānijas Karalistes ārlietu ministra Villi Sevndalu vizīte Austrumeiropā.  


Написать комментарий