Labējās partijas joprojām cer vienoties par kopēju stratēģiju pašvaldību vēlēšanās

foto diena.lv
foto diena.lv

Lai gan pirmais labējo partiju mēģinājums vienoties par kopīgu startu Rīgas domes (RD) vēlēšanās cieta neveiksmi, tās vēl arvien pieļauj iespēju panākt vienošanos un mainīt spēku sadalījumu domē. Partijas ir optimistiskas arī par saviem mēra amata kandidātiem un iespējām pārspēt līdzšinējo galvaspilsētas mēru Nilu Ušakovu (SC).

Diena jau rakstījusi, ka vasaras sākumā labējās partijas uzsāka sarunas par kopīga saraksta veidošanu. Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars tobrīd atzina, ka partijām kopā jāstrādā pie piedāvājuma, lai rīdzinieki redzētu, ka tagad Rīgā pie varas esošajām Saskaņas centram (SC) ir nopietna alternatīva, taču vienošanās tā arī netika panākta.

Šobrīd Nacionālās apvienības VL!-TB/LNNK valdes loceklis Dzintars Rasnačs apgalvo, ka labējām partijām joprojām ir lielas iespējas vienoties gan par kopēju stratēģiju, gan kopīgiem mēra un vicemēra amata kandidātiem. "Ja būs kopīga līgumiskā starta bāze, tad es domāju, ka šie lielākie nacionāli orientētie spēki – Nacionālā apvienība un Vienotība, var iegūt vairākumu un arī mēra amatu," pauž Dz.Rasnačs.

Grūtāk būs vienoties par kopēju sarakstu, jo tad, kā norāda Dz.Rasnačs, varētu rasties problēmas ar kampaņas finansēšanu, kā arī stratēģisko vadību. "Par to, ka šie divi spēcīgākie nacionālā spārna spēlētāji varētu paņemt vairākumu, esmu ļoti optimistiskās domās," sacīja Dz.Rasnačs.

Arī Vienotība no šīs ieceres nav atteikusies, jo savā komentārā Dienai atzina, ka līdztekus partiju piedāvājumam, spēcīgs signāls rīdziniekiem būtu labējo partiju spēja vienoties par Rīgas attīstības prioritātēm un iespējamiem sadarbības modeļiem gan pirms vēlēšanām, gan strādājot domē.

"Kvalitatīvs, uz attīstību un pārdomātu saimniecisko politiku balstīts piedāvājums un spēcīga, profesionāla komanda kā alternatīva šī brīža populismā un esošo līdzekļu pārtēriņā balstītajam Rīgas domes darbam ļaus mainīt spēku sadalījumu domē," Dienai uzsvēra Vienotības preses sekretāre Laila Timrota. Deputātu kandidāti, kuri pārstāvēs Vienotību galvaspilsētā, tiks izraudzīti tuvāko mēnešu laikā.

Dienas aptaujātie partiju pārstāvji arī atzina, ka nav noraizējušies par mēra amata kandidātu trūkumu, turklāt redz reālas iespējas pārspēt līdzšinējo Rīgas mēru N. Ušakovu. VL!-TB/LNNK valdes loceklis Dz.Rasnačs uzsvēra, ka N.Ušakova popularitāte ir krietni pārspīlēta, tāpēc citiem kandidātiem esot reālas iespējas viņu pārspēt. Rīgā veiktajās iedzīvotāju aptaujās ir liela novirze, uzskata Dz.Rasnačs, jo, anketējot respondentus, tiem neprasa uzrādīt pasi.

"Saskaņas centram regulāri parādās lielāki skaitļi, kā jebkad tie ir ieguvuši jebkurās vēlēšanās. Tā kā es redzu, ka viņus iespējams pārspēt," teic Dz.Rasnačs. Viņš gan vairījās nosaukt konkrētus mēra amata kandidātus no Nacionālās apvienības biedru rindām, jo publiska personu nosaukšana nozīmētu viedokļu uzspiešanu citiem partijas biedriem. "Taču tādus cilvēkus es redzu," apgalvo politiķis.

Arī Reformu partijas (RP) pārstāvis Ivo Valdovskis Dienai sacīja, ka partija neesot noraizējusies par mēra kandidātu trūkumu savu biedru rindās, taču tā kā saruna partijā par šo jautājumu vēl ir priekšā, tad sabiedrībai būšot nedaudz jāpagaida ar konkrētu cilvēku vārdu nosaukšanu. "Savu kapacitāti veikt šādu uzdevumu jau esam vienreiz nodemonstrējuši, piedaloties līdz šim profesionālākā ministru kabineta veidošanā atjaunotās Latvijas vēsturē," Dienai sacīja I.Valdovskis.

Savukārt Latvijas Zaļās partijas (LZP) līdzpriekšsēdētājs Viesturs Silenieks Dienai jau iepriekš apstiprināja, ka LZP plāni nemainās - tā jau kongresā paziņoja, ka RD vēlēšanās kandidēs ar savu sarakstu un mēra kandidāts visticamāk būs Saeimas deputāts Raimonds Vējonis. "Viņam ir liela politiskā pieredze, pie tam ne ar sliktu slavu vai reitingu. Viņam sveši nav arī pašvaldību jautājumi, kā tas, iespējams, ir citiem mēra amata kandidātiem," portālam Diena.lv sacīja V.Silenieks.

Kā ziņots, maija beigās VL-TB/LNNK valde nolēma aicināt Valda Dombrovska (Vienotība) valdības koalīcijas partnerus pēc nākamgad gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām veidot koalīciju arī Rīgas domē, informēja VL-TB/LNNK Saeimas frakcijas vecākais konsultants Jānis Iesalnieks.


Написать комментарий