Jaunajā mācību gadā skolnieku skaitā ziņā pietrūkst veselas skolas

foto lat.gorod.lv
foto lat.gorod.lv

Pēc pirmajiem datiem uz 10. augustu, jauno mācību gadu Daugavpils skolās uzsāks 8 640 skolnieku, pagājušajā gadā skolās mācījās 9 045 skolnieki. Par to paziņoja Daugavpils Vispārējas un profesionālās izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova, atzīmēdama, ka skolnieku ir par četriem simtiem mazāk, kas pēc vidējā skaita ir viena vesela Daugavpils skola.

Neskatoties uz to, M. Isupova izrādīja prieku, jo jaunajā mācību gadā skolas gaitas uzsāks 808 pirmklasnieki, tas ir par 24 skolniekiem vairāk nekā pērn, un tā ir vesela klase. Veselas trīs skolas jaunajā mācību gadā atvērs trīs pirmās klases, tās ir – 16-tā, 10-tā un 3-ā vidusskola. Pēc speciālistu vārdiem, katra skola, kura pieprasīja trīs pirmās klases, tika rūpīgi izvērtēta. Rezultātā visām skolā tika dota atļauja, bet diskusijas vēl iet saistībā ar 10-to vidusskolu, jo māc šaubas par skolas materiālo un tehnisko bāzi. 

Pēc M. Isupovas ziņojuma, 10-jā klasē mācīsies par 130 skolniekiem mazāk nekā pērn – 513. Precīzi dati tiks zināmi tikai septembrī. Kā paskaidroja M. Isupova, tad desmitklasnieku samazinājums skaidrojams ar to, ka daudzi absolventi izvēlējās turpināt mācības profesionālajās vidusskolās, kas Izglītības pārvaldi nemaz nesarūgtina, jo arodvidusskolas drīz pievienosies pie viņu pārvaldes. 

Skaidrojot situāciju skolās sakarā ar skolnieku skaitu M. Isupova atzīmēja, ka galvenais iemesls skolnieku skaita samazināšanās ir tas, ka vecāki braucot uz ārzemēm paņem līdzi arī bērnus. Tā kā bērnu skaits sarūk, pienāk lūgumi atvērt klases ar nepietiekamu bērnu skaitu. Kā atzīmēja Izglītības pārvalde, skolas varēs atvērt tādas klases, ja tikai viņiem nebūs nepieciešams papildus finansējums. 

Lielākās skolas 2012/2013 mācību gadā būs: 10-tā un 15-tā vidusskola, kur ir vairāk nekā 700 skolnieku, kā arī Krievu licejs un 3-ā vidusskola, kur mācās nedaudz mazāk nekā 700 skolnieki. Pati mazākā skola būs 1-ā speciālā skola, kur mācīsies 90 skolnieki. 

Precīzi dati par skolniekiem skolās būs zināmi 5. septembrī.
 


Написать комментарий