Valdība dod zaļo gaismu nodokļu parādu amnestijai no 1.oktobra

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Valdība otrdien deva zaļo gaismu Finanšu ministrijas (FM) piedāvātajai nodokļu parādu amnestijas kārtībai, kas dos iespēju dzēst nodokļu parāda nokavējuma un 90% soda naudu apmaiņā pret nodokļu pamatparāda samaksu.

Šis būs vienreizējs pasākums, ko nodokļu administrētāji uzsāks šā gada 1.oktobrī un kam varēs pieteikties trīs mēnešu laikā – līdz 2012.gada beigām. Šāds termiņš FM ieskatā ir pietiekams, lai nodokļu maksātāji varētu izvērtēt savu situāciju un pieteikties atbalsta pasākumam.

Nodokļu atbalsta pasākumā varēs piedalīties nodokļu maksātāji, kuriem ir nesamaksāti nodokļu parādi, kas radušies līdz 2010.gada 1.septembrim. Ar iesniegumu nodokļu parādniekam būs jāvēršas Valsts ieņēmumu dienestā (VID), bet, ja izveidojies nekustamā īpašuma nodokļa parāds – tad attiecīgajā pašvaldībā. VID varētu vērsties 110 000 nodokļu maksātāju, lēš FM.

FM skaidro, ka nodokļa maksātāji noteiktajā termiņā nodokļu administrācijai varēs iesniegt iesniegumu ar informācijas pieprasījumu par piedalīšanos nodokļu atbalsta pasākumā, norādot nodokļu veidus, kuros vēlās piemērot nodokļu atbalsta pasākumu. Nodokļu administrācija vērtēs iesniegumu un pieņems lēmumu par nodokļu atbalsta pasākuma piemērošanu vai atteikumu.

Nodokļu parādniekam lēmumā par nodokļu atbalsta pasākuma piemērošanu noteiktajā kārtībā un termiņos būs jāsamaksā nodokļu parāda pamatsumma. Pēc tam nodokļu administrācija pieņems lēmumu par nodokļu parāda nokavējuma un 90% soda naudas dzēšanu.

Ņemot vērā to, ka nodokļu maksātājam atvieglos nodokļa parāda samaksas procesu (pagarinās nodokļa parāda samaksas termiņš, ja salīdzina ar esošo sistēmu), kā arī dzēsīs nokavējuma naudu un 90% soda naudu, samazinās finansiālā ietekme, kas rastos, ja nodokļu administrācija lūgtu apmaksāt nodokļa parāda summu īsākā laika periodā, kā arī samaksāt nokavējuma naudu un soda naudu pilnā apmērā, norāda FM.

Ministrijā akcentē, ka pasākuma mērķis ir atvieglot nodokļu maksātājiem ekonomiskās krīzes rezultātā radušos nodokļu parādu slogu un rast iespēju valsts budžetā saņemt nenomaksātos nodokļu parādus un tādējādi palielināt ieņēmumus. Šis nodokļu atbalsta pasākumu īsteno saskaņā ar ēnu ekonomikas apkarošanas plānu.

Šā gada 1.janvārī nodokļu parādu kopējā summa sasniegusi 928,85 miljonus latu. No tiem 205,18 miljoni latu jeb 22,1% bija nokavējuma nauda. No kopējās nodokļu parādu summas kā potenciāli atgūstami vērtējami nodokļu parādi 235,93 miljonu latu apmērā, piebilst FM.


Написать комментарий