Iekšlietu sistēmā strādājošajiem mēnešalga no nākamā gada pieaugs par 30 latiem

foto lat.gorod.lv
foto lat.gorod.lv

Iekšlietu sistēmā strādājošo reālā atlīdzība mēnesī no nākamā gada sākuma pieaugs 30 latiem, bet piemaksa par nakts darbu pieaugs vidēji par trim latiem mēnesī, paredz valdības otrdien akceptētās izmaiņas Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā.

Atbildīgā Iekšlietu ministrija (IeM) skaidro, ka izmaiņas likumā paredz, ka no nākamā gada uzturdevas kompensācija – 50 lati mēnesī, kas netika aplikta ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) un no kuras netika veiktas ne darba devēja, ne darba ņēmēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, vairs netiks izmaksāta.

Taču vienlaikus ar 2013.gada 1.janvāri par 120 latiem (bruto) palielinās katras amatpersonas mēnešalgu. Amatpersonas reālā atlīdzība palielināsies par 30 latiem (neto), bet amatpersonām, kuras veic dienesta pienākumus nakts laikā, piemaksa par nakts darbu palielināsies vidēji par trim latiem mēnesī.

Papildu atalgojuma daļa - mēnešalgas un piemaksas par nakts darbu palielinājums – apliks ar IIN un no tās tiks veiktas darba devēja un darba ņēmēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Tas, savukārt, palielinās amatpersonai no valsts sociālās apdrošināšanas līdzekļiem izmaksājamo maksājumu apmēru un ietekmēs (palielinās) izdienas pensijas apmēru.

Aatlgojuma pieaugums skars 14 143 amatpersonas, tostarp 11 700 IeM sistēmā strādājošos (Valsts policijā, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā un citviet), kā arī arī Tieslietu ministrijas (TM) padotībā esošās Ieslodzījuma vietu pārvaldes 2 443 amatpersonas.

Algu pieaugumam IeM budžetā nākamgad paredzēti aptuveni 15 miljoni latu, bet TM budžetā – 3,3 miljoni latu. Palielinot atlīdzību, palielinās iespēja, ka amatpersonas turpinās dienestu un vakanto amata vietu skaita pieaugums tiks apturēts, piebilst IeM.

Grozījumi likumā vēl jāpieņem Saeimā.


Написать комментарий