Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs apmeklēs Kosovu

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Sārts trešdien dosies vizītē uz Kosovu, kur parakstīs saprašanās memorandu starp Aizsardzības ministriju un Kosovas Drošības spēku ministriju, portālu "Delfi" informēja ministrijā.

Plānots, ka Sārts Kosovā būs līdz piektdienai.

Vizītē Sārts tiksies ar Kosovas ārlietu ministru Enveru Hodžaju, Drošības padomes pārstāvjiem, Drošības spēku ministru Agimu Čeku un Drošības spēku komandieri ģenerālleitnantu Kadri Kastrati, ar kuriem pārrunās divpusējās sadarbības jautājumus, Kosovas eiroatlantiskās integrācijas perspektīvas, Kosovas Drošības spēku attīstību un aizsardzības reformu pieredzi.

Pēc tikšanās plānots parakstīt saprašanās memorandu starp Latvijas Aizsardzības ministriju un Kosovas Drošības spēku ministriju. Memorands, kurš 28.augustā tika apstiprināts Ministru kabinetā, turpmāk definēs principus sadarbības veidošanai drošības jomā. Dokuments noteiks vispārējos un praktiskos sadarbības ietvarus, sadarbības plāna īstenošanas principus, formas un finanšu noteikumus.

Uzturēšanās laikā Kosovā valsts sekretārs tiksies arī ar NATO miera uzturētāju Kosovā (KFOR) štāba priekšnieku brigādes ģenerāli Stīvenu Dafu, NATO Padomnieku grupas Kosovas Drošības spēku ministrijā direktoru Kevinu Linču un ES Tiesiskuma misijas (EULEX) vadītāju Havjeru Marnaku. Tiks pārrunāti reģionālās drošības jautājumi, Kosovas drošības situācija, kā arī NATO un ES turpmākā iesaiste Kosovā.

Kopš 2008.gada Latvija sniedz atbalstu Kosovas Drošības spēku un to ministrijas veidošanā, nosūtot ekspertus darbam NATO Padomnieku grupā. Sākot no 2010.gada, ar Norvēģijas finansiālu atbalstu Aizsardzības ministrijai ir bijusi iespēja šo atbalstu paplašināt, ik gadu darbam Kosovā nosūtot divus ekspertus. Šobrīd NATO Padomnieku grupā strādā Aizsardzības ministrijas padomnieki juridiskajos un sabiedrisko attiecību jautājumos.

Šo gadu laikā Aizsardzības ministrija ir uzkrājusi ievērojamu ekspertīzi, lai atbalstu varētu turpināt, tāpēc sadarbība ar Kosovas Drošības spēkiem arī turpmāk būs viena no prioritātēm aizsardzības reformu pieredzes nodošanā valstīm, kuras par mērķi ir izvirzījušas eiroatlantisku integrāciju.

Kosovas Drošības spēki izveidoti 2009.gada janvārī, un kopš šī brīža tiek attīstīti saskaņā ar NATO principiem. Drošības spēku galvenais uzdevums ir dalība krīžu reaģēšanas operācijās, sniedzot atbalstu civilajām institūcijām dabas katastrofu un citu krīžu risināšanā.


Написать комментарий