Tekstilmāksliniece Inga Vasiļjeva: Nav nepieciešamas vairākas krāsas, lai parādītu pasaules skaistumu

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Septembra sākumā Latgales Centrālajā bibliotēkā tika atklāta izstāde „Tekstilgrafika”. Izstādīto darbu autore ir Daugavpils māksliniece un Krievu vidusskolas-liceja vizuālās mākslas skolotāja Inga Vasiļjeva.

Portālam Gorod.lv Inga Vasiļjeva pastāstīja, ka viņas pamatspecialitāte ir tekstilmāksliniece un to Inga ir apguvusi pirms 30 gadiem Bobruiskas mākslas skolā. Vairāk nekā 25 gadus viņa strādā skolā un cenšas saviem audzēkņiem iemācīt ne tikai zīmēšanu, bet arī attīstīt māksliniecisko gaumi un spēju redzēt skaistumu.

Skaista un enerģiska māksliniece ir pabeigusi maģistratūru Daugavpils universitātē, studējusi Latvijas Mākslas akadēmijā, kur viņas skolotāja bija pazīstama profesore Aija Baumāne, piedalījusies dažādās izstādēs.

Latvijas Mākslas akadēmijā māksliniece studēja jau brieduma gados, taču pateicoties tam Inga iepazina pavisam jaunas tehnoloģijas, iepazinās ar tekstilmozaīkas tehniku. Pirms tam vienīgā atzītā tehnika darbā ar tekstilu bija batika.

Personālizstādē LCB tiek piedāvāti tikai 4 mākslinieces darbi, taču tie ir diezgan apjomīgi – katra darba izmērs ir 1,30 m.

«Minēto izstādi esmu veltījusi savām vecmāmiņām, kuras nodeva man mīlestību pret rokdarbiem, iemācīja ne tikai aust un pīt paklājiņus, bet arī pacietību un cītīgumu», - stāsta māksliniece.

Izstādē piedāvātie darbi ir monohromi, ļoti lakoniski krāsas gammas ziņā, bet māksliniece ir pārliecināta – lai parādītu apkārtējās pasaules skaistumu, nav nepieciešams izmantot vairākas krāsas. Piemēram, gleznā „Agrā rītā” ir izmantotas tikai 3 krāsas – baltā, sarkanā un melnā. Darbā „Karmīna rītausma”, kas bija izstādīts arī Francijā, tika izmantotas tikai Latvijas karoga krāsas. Darba „Melnbaltais dārzs” nosaukums runā pats par sevi, bet pasakainā „Putnu pilsētā” izmantoti gandrīz visi aplikācijas veidi.

Pēc Ingas vārdiem, viena darba radīšanai nepieciešami aptuveni divi mēneši, tiek strādāts katru dienu, taču nodoties darbu radīšanai no rīta līdz vakaram nesanāk, jo daudz laika tiek pavadīts skolā.

Saka, ka talantīgs cilvēks ir talantīgs visā, tāpēc nav brīnums, ka Inga Vasiļjeva nodarbojas ne tikai ar tekstilu – viņa lieliski glezno ar akvareļiem, veido kolāžas no papīra, nopietni nodarbojas ar vilnas velšanu (feltingu). Viņas izgatavotas krelles var redzēt mūsu pilsētas veikalos.

Mākslinieci it visā atbalsta viņas ģimene. Dēli Martins un Gļebs ar zīmēšanu nenodarbojas, toties labi dzied un spēlē akordeonu. No mātes viņi ir mantojuši radošu pieeju jebkuram darbam, jautru un sabiedrisku raksturu, mīlestību pret ceļojumiem.

Ingas Vasiļjevas personālizstāde „Tekstilgrafika” LCB ir apskatāma līdz 1.oktobrim.



Написать комментарий