Ziemeļīrijā atkal izcēlušās katoļu un protestantu sadursmes

foto article.wn.com
foto article.wn.com

Ziemeļīrijā kāda gājiena laikā izcēlās sadursmes starp katoļiem un protestantiem, un to gaitā tika ievainoti 47 policisti, kas mēģināja nošķirt konfliktā iesaistītās puses, vakar paziņoja valsts policija. Četri no ievainotajiem policistiem tika hospitalizēti, pārējie 43 ir guvuši nelielus ievainojumus.

Protestantu grupa mēģināja izjaukt plānoto republikāņu gājienu, piebilda policijas pārstāvji.

Policijas pārstāvji paziņoja, ka bija spiesti izmantot ūdens lielgabalu, lai aizstāvētos pret cilvēkiem, kuri apmētāja policistus ar pašdarinātām sprāgstvielām, ķieģeļiem, akmeņiem, pudelēm – un tas turpinājās gandrīz 12 stundas.

Policisti, kas mēģināja apturēt konfliktā iesaistītās puses, tika apmētāti ar simts pašdarinātām degbumbām un 34 degošām pudelēm, paziņoja policijas priekšnieks Džordžs Klārks.

Minētajā rajonā jau nedēļu saglabājas nemierīga gaisotne, un šajā laika posmā protestantu gājienā pie katoļu baznīcas tika ievainoti septiņi policisti. Protestantu demonstranti spēlēja mūzikas instrumentus, neņemot vērā attiecīgās komisijas aizliegumu, kas dod atļauju parāda vai gājiena rīkošanai.

Minētās epizodes Klārks raksturoja kā „barbariskas, briesmīgas un ļoti skumjas”.

Partijas Sinn Féin pārstāvis Džerijs Kelijs minēto epizožu iniciēšanā apsūdzēja Olstera labprātīgo spēkus (Ulster Volunteer Force, UVF) un Olstera aizsardzības organizāciju (Ulster Defence Association, UDA) – divas lielākās protestantu frakcijas.

1998.gadā starp abām grupām tika noslēgts pamiers, kas būtiski izbeidza asiņainos konfliktus, kuri turpinājās trīs desmitgades. Tomēr Belfāsta joprojām ir sadalīta divās kopienās un pilsētā diezgan bieži notiek konflikti.


Написать комментарий