Ārlietu ministrijas (ĀM) Preses dienestā portālu "Delfi" informēja, ka līdz šim nepastāvēja informācijas apmaiņa ar Gērnsiju, tādēļ bija apgrūtināta Latvijas rezidentu ārvalstīs gūto ienākumu aplikšana ar nodokļiem, kā arī bija problemātiski piemērot vairākas speciālās nacionālo nodokļu normatīvo aktu normas.

Trešdien Londonā Latvijas vēstnieks Lielbritānijā Eduards Stiprais un Gērnsijas valdības vadītājs Pīters Harvuds parakstījuši līgumu par informācijas apmaiņu attiecībā uz nodokļiem.

ĀM informē, ka līgums ļaus abu valstu nodokļu administrācijām apmainīties ar informāciju atbilstoši Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (ESAO) informācijas apmaiņas standartam, kas nosaka, ka valstīm ir jāsniedz tāda informācija, kas ir paredzami svarīga nacionālo normatīvo aktu administrēšanai vai prasību izpildei attiecībā uz līgumā minētajiem nodokļiem.

ĀM skaidro, ja jēdziens "paredzami svarīga informācija" paredz pēc iespējas plašu informācijas apmaiņu nodokļu jautājumos, bet tas līguma slēdzējiem neatļauj pieprasīt informāciju, kas nav svarīga attiecībā uz nodokļu uzlikšanu konkrētam nodokļu maksātājam.

Turklāt līgumslēdzēja puse nevar attiekties sniegt informāciju otras puses kompetentajai iestādei vienīgi tāpēc, ka pieprasītās informācijas turētāja ir kredītiestāde vai cita finanšu institūcija, vai arī, ka šī informācija nav nepieciešama sniedzējas puses nodokļu uzlikšanas vajadzībām.

Trešdien parakstītais līgums nosaka informācijas apmaiņu pēc pieprasījuma gan administratīvajās lietās, gan krimināllietās.