Armijas pilsētiņas demontāža Irbenē sākas ar slepkavību

foto Edgars Kulmanis
foto Edgars Kulmanis

Irbenē sākusies bijušās armijas pilsētiņas Zvaigznīte demontāža. Taču nupat sāktie darbi uz laiku ir apstājušies, jo vietējie noslepkavojuši objekta teritorijas uzraugu.

Aizdomās par šo noziegumu policija aizturējusi sešu cilvēku grupu. Visi ir vietējie – Ances pagasta iedzīvotāji. 66 gadus vecais noslepkavotais būvstrādnieks strādāja Rīgas uzņēmumā SIA Gross Serviss, kas pašlaik veic bijušās kara pilsētiņas ēku demontāžu.

Aizbraucot uz notikuma vietu, Neatkarīgā konstatēja, ka pašlaik darbi objektā nenotiek. Apkārt dīki staigā pāris darbinieku, kas pēc notikušā ir šokēti. Demontējamo ēku teritorija ir iežogota ar stiepļu žogu, priekšā atslēga, un ienākt teritorijā nevar.

Noslepkavotais bijis visa objekta galvenais uzraugs. Viņš dežurējis pie vārtiņiem, kontrolējis iebraukušo un izbraukušo tehniku un raudzījies, lai teritorijā nestaigā nepiederošas personas. Vīrietis dzīvojis uz vietas objektā, dzīvojamā konteinerā.

Satiktie būvstrādnieki teic, ka viņi paši neko daudz par naktī notikušo nezinot, taču citi stāstījuši, ka atnākušais vietējo bariņš uzraugam it kā prasījuši cigaretes. Kamēr viņš iegājis būdiņā pēc tām, tikmēr viens esot pārlēcis pāri žogam. Iespējams, tas arī izraisījis konfliktu, jo svešiniekiem teritorijā nav ko meklēt. Pēc notikušā žogs tajā vietā pat bijis pilnībā apgāzts.

Valsts policijas Ventspils iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas priekšniece Ramona Vilkriste informē, ka mirušo vīrieti ap astoņiem rītā atraduši viņa kolēģi, kuri no rīta uz darbu bija atbraukuši no Ventspils. Vīrietim bijuši miesas bojājumi un traumas, no kurām viņš notikuma vietā miris. Saistībā ar notikušo policija aizturējusi sešus Ances iedzīvotājus – 1990., 1991. un 1984. gadā dzimušus vīriešus. Viens no viņiem jau iepriekš bijis policijas redzeslokā par miesas bojājumu nodarīšanu un automašīnas aizdzīšanu. Policija sākusi kriminālprocesu par slepkavību pastiprinošos apstākļos, ja to izdarījusi personu grupa.

Nozieguma apstākļus policija pagaidām izvairās komentēt, jo versijas ir dažādas. «Šobrīd vēl ir grūti spriest, vai tas bijis kāds konflikts vai kas cits. Aizturēto personu ir daudz, un liecības nesakrīt,» skaidro R. Vilkriste. Tiek gaidīti arī tiesu medicīniskās ekspertīzes slēdzieni.

SIA Gross Serviss valdes loceklis Andrejs Čerņavskis atklāj, ka noslepkavotais bijis pieredzējis darbinieks un teritorijas uzrauga pienākumus pildījis arī daudzos citos objektos. Uzņēmums mirušā ģimenei sola sniegt gan morālu, gan finansiālu atbalstu.

Pussagruvušo padomju mantojumu – militāro pilsētiņu Zvaigznīte – Ventspils novada dome šovasar beidzot nolēmusi nojaukt. Bijušās padomju karaspēka daļas ēkas ir kļuvušas bīstamas apmeklētājiem, taču joprojām pievilina gan tūristus un ekstrēmu izjūtu cienītājus, gan arī metāllūžņu un būvgružu tīkotājus. Četras piecstāvu un sešas vienstāva ēkas nolīgtie būvnieki plāno nojaukt līdz šā gada beigām, informē A. Čerņavskis. Pēc tam vēl paredzēts apjomīgs darbs, lai būvgružus izvāktu un teritoriju rekultivētu, demontēto ēku vietā ierīkojot zaļo zonu. Saistībā ar notikušo pagaidām militārajā pilsētiņā demontāžas darbi nenotiek, jo policija veic izmeklēšanu. Paredzēts, ka tie varētu atsākties pēc nedēļas.

Jāpiebilst, ka militārās pilsētiņas kompleksā atrodas viens no Ventspils novada ievērojamākajiem apskates objektiem – Irbenes Radioastronomijas centrs ar pasaulē astoto lielāko radioteleskopu. Ar iespaidīgo radioteleskopa šķīvi aukstā kara gados PSRS militāristi izspiegoja naidīgos Rietumus. Bet tagad ar Ventspils augstskolas paspārnē nonākušo un atjaunoto objektu Latvijas zinātnieki pēta zvaigznes un kosmosu.


Написать комментарий