Viedoklis: Latvijā ir daudz augstskolu, bet studenti izvēlas tās, kur var iegūt kvalitatīvās zināšanas

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Latvijā ir pārāk daudz augstskolu un divas trešdaļas no tām būtu jāslēdz vai jāapvieno, šādu viedokli intervijā vienam mūsu valsts laikrakstam ir paudis izglītības ministrs Roberts Ķīlis.

Izglītības un zinātnes ministrijas galva ir neapmierināts ar to, ka salīdzinājumā ar 1990.gadu, kad Latvijā bija 45 000 studentu un 10 augstskolas, pašlaik ir 97 000 studentu un 62 augstskolas, tas ir, studentu skaits ir pieaudzis divās reizēs, bet augstskolu skaits – sešās reizēs. Pēc ministra domām, minētais fakts liecina par augstākās izglītības sadrumstalotību un kvalitātes problēmām.

Kā arī Latvijas augstskolām ir nepieciešama internacionalizācija un apmācība ES valstu valodās.

Baltijas Starptautiskās akadēmijas Daugavpils filiāles direktore Valentīna Rumjanceva piekrīt viedoklim, ka Latvijā augstskolu ir daudz. Taču sakarā ar lielu studentu skaitu pieaug augstskolu konkurētspēja. Jaunie cilvēki izvēlas to augstskolu, kur var iegūt kvalitatīvās zināšanas.

«Kad valsts augstskolās netiek aizpildītas visas budžeta vietas, bet jaunieši izvēlas studēt par maksu, tas liecina par kvalitatīvu izglītību. Turklāt šogad visās Latvijas augstskolās strādāja ārzemju eksperti, kas novērtēja mācību programmu kvalitāti. Esmu lepna, ka neviena mūsu mācību iestādes mācību programma netika iekļauta 3.kategorijā» - pastāstīja BSA vadītāja.

Augstskolas studentu vidū pieprasītākas ir Tūrisma un viesmīlības uzņēmuma vadības, Tiesību zinātnes, Administrēšanas mācību programmas. Visi interesenti var iesniegt dokumentus līdz šī gada 1.oktobrim.


Написать комментарий