Līvānu novada dome pārsūdzēs VPVB lēmumu

foto livani.lv
foto livani.lv

Līvānu novada dome saņēmusi Vides pārraudzības valsts biroja vēstuli ar informāciju par lēmumu nepiemērot ietekmes uz vidi novērtējuma procedūru SIA „BioLitec” ierosinātajai darbībai – gaismas vadu sagatavju ar plazmas pārklājuma metodi ražošanai Līvānos. Lēmums pieņemts neraugoties uz sabiedriskās apspriešanas rezultātiem, kā arī vairākiem būtiskiem faktiem, piemēram, sākumskolas, slimnīcas un upju tuvums, informē Līvānu nova

Šā gada 24.maijā notika SIA "BioLitec" rīkotā sabiedriskā apspriešana, kuras laikā klātesošie iedzīvotāji kategoriski iestājās pret jaunu piesārņojošo darbību veikšanu pilsētas centrālajā daļā, ko izraisītu rūpnīcas paplašināšanās un projekta "Gaismas vadu sagatavju ar plazmas pārklājuma metodi ražošana" ieviešana, argumentējot ar to, ka ražošanas procesā, pat visdrošākajā, pastāv dažādi riski videi un apkārtējo cilvēku veselībai. Iedzīvotāji īsā laika periodā bija savākuši vairāk kā 1200 parakstus „pret” SIA „BioLitec” ražošanas paplašināšanu pilsētas teritorijā. Pret bija parakstījušies arī Līvānu novada mediķi un inženieri - ķīmijas tehnologi. Iedzīvotāju iniciatīvas grupa bija piesaistījusi neatkarīgus ekspertus – kompetentus ķīmijas speciālistus – Latvijas Tehniskās universitātes un Latvijas Universitātes profesorus, kuru izteiktie viedokļi liecina par to, ka minētā ražotne radīs draudus iedzīvotāju veselībai, kā arī atstās negatīvu ietekmi uz apkārtējo vidi.

(Protesta vēstule: http://www.livani.lv/upload/faili/dazadi/biolitec_protests.pdf)

Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods teic, ka ir neizpratnē par šādu Vides pārraudzības valsts biroja lēmumu, kas neņem vērā iedzīvotāju iebildumus un citus nozīmīgus faktus. „Mēs – Līvānu novada dome – nepaliksim malā un aizstāvēsim savu iedzīvotāju intereses” – saka A. Vaivods. „Pirmais, ko darīsim – pārsūdzēsim minēto lēmumu, informēsim par esošo situāciju Latvijas Republikas Saeimu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Latvijas Pašvaldību savienību, Tieslietu ministriju un citas institūcijas, kā arī no savas puses piesaistīsim neatkarīgus ekspertus. Domāju, ka malā nepaliks arī paši iedzīvotāji. Vides pārraudzības valsts biroja atzinumā netiek izslēgts avārijas risks un, ņemot vērā to, ka tikai aptuveni 70 metru attālumā no plānotās ražotnes vietas atrodas sākumskola, tikai aptuveni 150 metru attālumā – Dubnas upe un 400 metru attālumā - Daugava, kā arī  vairāki citi sabiedriski nozīmīgi objekti, risks ir būtisks un to nedrīkst pieļaut.”

„Līvānu novada dome saistībā ar šo gadījumu jau vairakkārt saņēmusi pārmetumus par to, ka tā traucē uzņēmējdarbības attīstībai” – saka Andris Vaivods. „Vēlos paskaidrot, ka pašvaldība ir par uzņēmējdarbības attīstību, bet ne tādu, kas ir pretrunā ar sabiedrības interesēm, un ne par iedzīvotāju, tai skaitā bērnu, veselības cenu. Vēlreiz uzsveru, ka neesam pret rūpnīcas darbību, un arī ne pret šīs jaunās ražotnes attīstību, tikai pret piesārņojošo darbību pašā pilsētas centrā”.

2012.gada 31.augustā notika Līvānu novada domes sēde, kur visiem klātesošajiem deputātiem balsojot „par” tika pieņemts lēmums nr 25 pārsūdzēt Vides pārraudzības valsts biroja 2012.gada 21.augusta lēmumu Nr.401 Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā, kā arī informēt valsts institūcijas par esošo situāciju, ņemot vērā, ka potenciālie draudi cilvēku veselībai un apkārtējai videi nav pietiekami izvērtēti.

(Domes sēdes protokols: http://www.livani.lv/upload/faili/dome/sezu_protokoli/2012/15_2012.pdf)

SIA „BioLitec" Līvānos pastāv kopš 2005.gada 16.decembra. Uzņēmums ir 1999.gadā Vācijā dibinātā „BioLitec AG" meitas uzņēmums. Pirmoreiz „BioLitec AG" pieteica sevi Latvijas tirgū sadarbībā ar uzņēmumu „Anda Optec". Koncerns „BioLitec" ir viens no vadošajiem optiskās šķiedras speciālā pielietojuma un tās izstrādājumu ražotājs. SIA „BioLitec" ražo vairāk kā 100 optisko šķiedru veidus kvarcs/kvarcs un kvarcs/polimērs. Minētā šķiedra tiek izmantota medicīnas zonžu un tehnisko kūļu ražošanai, kā arī šķiedras pārdošanai.


Написать комментарий