Situācija Eirozonas ekonomikā ar katru dienu pasliktinās

foto romanoprodi.it
foto romanoprodi.it

Eiropas Centrālā banka ir pasliktinājusi eirozonas IKP dinamikas prognozi 2012./2013.gadā, neizslēdzot iespēju, ka ekonomiskā recesija turpināsies līdz 2013.gadam.

Jaunā prognoze paredz, ka šogad eirozonas ekonomika samazināsies diapazonā no mīnus 0,6% līdz mīnus 0,2%. 2013.gadā ir gaidāmas izmaiņas diapazonā no mīnus 0,4% līdz pluss 1,4%, preses konferencē paziņoja ECB prezidents Mario Dragi.

Jūnijā paziņotajā prognozē ECB gaidīja IKP dinamiku 2012.gadā diapazonā no 0,5% līdz 0,3%. 2013.gadā tika gaidīts ekonomiskais pieaugums diapazonā no 0,0-0,3%. Eirozonas ekonomiskās prognozes riski šobrīd ir lielāki, nekā to pieauguma iespējas, atzīmē ECB.

Inflācija eirozonā 2012.gadā sastādīs no 2,4 līdz 2,6%, bet nākamgad – no 1,3% līdz 2,5%, prognozē ECB. M.Dragi atzīmēja, ka gaidāmajos mēnešos inflācija varētu pieaugt saistībā ar esošām naftas fjūčeru cenām, bet 2013.gadā patērētāju cenām jāsamazinās par 2%.

Agrāk ECB bija izsludinājusi jaunu programmu, kuras ietvaros tiktu izpirktas eirozonas problemātisku valstu obligācijas sekundārajā tirgū. Šī problēma tiks aktivēta tikai gadījumā, ja eirozonas valdības ieviesīs pastāvīgu stabilizējošo mehānismu ESM, bet citas valstis, piemēram, Spānija un Itālija lūgs starptautisku finanšu palīdzību. Jaunās programmas nianses nav kļuvušas par sensāciju, jo pirms tam bija notikusi informācijas noplūde plašsaziņas līdzekļos.

Kā arī ECB ir saglabājusi eirozonas refinansējuma pamatlikmi 0,75% līmenī gadā, kaut arī daudzi analītiķi gaidīja likmes samazinājumu līdz 0,50%. ECB lēmums saglabāt likmi iepriekšējā līmenī nozīmē, ka inflācijas riski ESB šobrīd ir aktuālāki nekā recesija eirozonā. Gada inflācija eirozonā 2012.gada augustā palielinājās līdz 2,6% (jūlijā tā bija 2,4%).

Atgādināsim, ka šodien tika paziņoti arī ekonomikas pieauguma dati 2012.gada otrajā ceturksnī. Eirozonas IKP salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni ir samazinājies par 0,2%. Analītiķu prognozes šajā ziņā ir piepildījušies. Pēc ekspertu viedokļa, reģiona ekonomika piedzīvo recesiju, pastāv nelielas izredzes, ka tā varētu nedaudz pieaugt gaidāmajos ceturkšņos. Eksperti prognozē IKP turpmāko samazināšanu eirozonā 2012.gada trešajā ceturksnī.


Написать комментарий